Besök på Googles huvudkontor i Dublin

23 februari, 2017

Vi fortsätter resan i Dublin en liten stund till. Anledningen till att jag befann mig på Irland till att börja med var för ett studiebesök/konferens på Googles huvudkontor i Dublin. Som finurligt nog hette Google Docks (känns som någon försökte vara rolig där, eller när man skapade Google Docs – hönan eller ägget är oklart!)

Måndag morgon började jag på hotellrummet med Skypemöte med Sverige, och rensning av lite mail, innan det var dags att ge sig iväg till Googles huvudkontor, som låg precis runt hörnet. Väl där var jag, trots att jag försökte att inte vara där prick, först på plats. Ingen hade riktigt koll på att vi var på ingång och det hela var sedvanligt lite kaotiskt, men det löste sig och alla kom på plats!

Googles huvudkontor i Dublin

Google Docks

Vi spenderade sedan eftermiddagen med föreläsningar från olika människor på Google, eller Googlers som de kallar sig. Google har ju ett kontor i Stockholm med men mötet hölls i Dublin för att kunna utnyttja deras expertkunskaper. Fördelen med att tillhöra Axel Johnson-koncernen är att vi anses som en key account kund, även om Certex i sig inte är så stora på IT-fronten än så länge.

Det var i varje fall en spännande dag på Google. Vi gick höra mycket om kulturen på Google, som egentligen är grunden till deras framgångssaga. Människorna är det som skapar Google och man värdesätter idéer högt. Fail fast är det vinnande konceptet och frihet under ansvar ledordet. (Min egen fria tolkning).

Googles ingenjörer har 20% (alltså en dag i veckan) av sid till som de kan göra ”vad de vill med”. Ta tag i vilka projekt som helst som de är intresserade av och vill testa. Detta bidrar till att man hela tiden prövar nya saker och kan skapa innovationer som andra företag har svårt att få fram. Google X är en fristående del av Google som bara håller på med spacade, galna projekt, som eventuellt kan bli succé eller katastrof. Anledningen till fail fast kulturen är att man prövar många saker, och har således större möjlighet att hitta någonting bra. Med genom att ”fail fast” så hinner inte heller människor fästa sig för mycket vid sina egna idéer och det gör inte så mycket om chefen tycker det inte var världens bästa idé. För då kan du ju alltid pröva någonting annat.

Jag tror att just kulturen som finns i många gamla bolag, den om att man inte får göra fel, eller ”blame game” är en stor orsak till att man har svårt att utvecklas. Vi måste lära oss att det är okej att göra fel. Fira misslyckanden och lära av de. Gå vidare och pröva någonting nytt. Man måste våga hoppa för att vinna.

Oavsett, mycket sådana här diskussioner, tankar och utmanande idéer var första dagen på Google. Vi fick en demo på Googles nya ”assistent”  (Google assistant) som i princip är Googles motsvarighet till Apples Siri. Google jobbar mycket på att vi ska kunna prata med vår enheter. ”Varför ska människor lära sig söka istället för att sökmotorn lär sig hur vi pratar?” Ja ser man det så så är ju svaret rätt enkelt. Så det jobbar de på! Fungerade förvånansvärt bra faktiskt. Än så länge finns den bara på Google Allo, Google Pixel och Google Home – men snart lär vi se den på flera ställen.

Google är lite kinkiga med att få ta bilder hur som helst, så blev bara några stycken.

Googles huvudkontor i Dublin entré

2

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Årsresumé 2017 - del 1 - DaysbyJuDaysbyJu 1 januari, 2018 at 13:18

    […] ”allt” annat som var pågång. Lite demo av Google Assistant och andra coola grejer. (Läs mer) Själv passade jag på att hänga i Dublin över helgen innan och strosa runt och uppleva staden. […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.