Springa Strängäs Halvmaraton

11 december, 2019

Jag ville springa Strängnäs halvmaraton igen efter ett härligt lopp 2018. Så nu blev det halvmaraton runt hemmastaden Strängnäs i år igen (2019). Dubbla antalet deltagare från förra året, så ryktet hade gått. Jag hoppas att det fortsätter sprida sig till nästa år! Strängnäs halvmaraton är ett genuint lopp, på 80% grusväg, inklusive lite stigar, och resten på asfalt inne i stan.

Strängnäs halvmaraton 2019

Årets upplaga var kletig men härligt. Syret i luften var finfint, regnet höll sig bort och skorna shippade över vattensjuka grusvägar. Vi kan sammanfatta det med att jag behöver tvätta min löparskor nu. (Eller eventuellt anse att de gjort sitt efter maraton träning, maraton, halvmaraton och ett stort hål i hälen.)

Låt oss ta det från början

Klockan ringde 07.00 och morgontrött som jag är gick jag upp vid 07.20. På. En. Lördag. För att springa. (Vad har hänt egentligen?)

Loppet började inte förens 10.00 men det är inte super lämpligt att springa direkt efter frukost. Så upp med tuppen. Käkade lite yoghurt och en macka. Drack en gigantiskt kopp thé, för att jag var sugen på det då det såg burrigt ut utomhus. Inte direkt lämpligt ur ett hålla nere vikten och inte bli kissnödig synpunkt. Men hey, man lever bara en gång!

Hann med ett antal kisspausar och även en liten kopp kaffe (nödvändig!) innan det var dags att åka. Att dubbelt så många hade bestämt sig för att springa Strängnäshalvmaraton märktes på parkeringsplatsen. Jag hade bestämt mig för att inte stå och huttra på plats denna gång och anlände strax innan 09.30. Sådan tur var hittade jag en parkeringsplats på andra sidan gatan rätt snabbt.

Hämtade ut nummerlappen utan någon som helst kö. Så skönt. Och behövde sen såklart hitta en toa för en sista kisspaus innan loppet. Där var det, som vid så många lopp, kaos. Hittade en toa med hyfsat kort kö och hann med 5 minuters marginal komma ned till starten igen för genomgång.

I startfältet såg jag plötsligt ett ansikte jag kände igen Pernilla aka Runwaytoadventures var på plats. Vi bytte några korta ord innan start och sprang sedan iväg. Pernilla har ett antal marathon i bakfickan så jag gjorde ingen ansats till att kunna hänga på.

Strängnäs halvmaraton – startskottet

Startskottet gick för en klassisk masstart och vi sprang ut från Vasavallen. Upp för backen, in på cykelvägen och ut mot landet. Miljön som Strängnäs halvmaraton går i är halva grejen med loppet. Inte direkt ett city lopp.

Efter några kilometer hamnade jag och en man i svart löparjacka efter varandra. Det visade sig att vi hade i princip samma löptakt och sporrade sedan varandra, stora delar sida vid sida under hela loppet. Han kom fram och tackade för ”sparringen” efter målgång. Så häftigt att man kan hjälpas åt trots en i övrigt väldigt individuell sport!

FB_IMG_1574533013668
Bra sällskap och bra löpartights från PowerWoman

Återigen PB!

Sällskapet, och en sommar med marathonträning ledde, trots lervälling och svampiga grusvägar till personbästa på halvmaran 1:55:34 – man tackar!

Avslutningen på Strängnäs halvmara är tuff. 1 kilometer backe avslutar hela loppet precis det benen och flåset önskar efter två mil. Men i år kämpade jag. I år hade jag kraft att ta mig upp och den okända mannen i svart var ovanligt stark i backarna och jag kunde ju inte släppa efter att hängt ihop i princip hela loppet. Så kan köttade på. För att sedan lyckas spurta de sista 100 metrarna in i mål.

Väl i mål fick jag den fina medaljen med Strängnäs domkyrka och väderkvarn på runt halsen, och en 50 centiliters flaska med sportdryck i handen. En flaska som jag svepte på 2 röda. Mannen i svart hade nämligen bråttom vid sista vätskekontrollen och stannade inte alls så jag hann med några munnar vatten och lite sportdryck innan jag rusade vidare. Det är nämligen min nya standard – både vatten och sportdryck. Det behövs när man gör av med stora mängder vätska – vilket jag gör under ett lopp, eller träning.

Är jag sugen på att spring Strängnäs halvmaraton 2020! Absolut!
Borde du göra det? Absolut! Boka in Strängnäs halvmaraton 21 November – 2020

FB_IMG_1574533136531
Fotocred: Strängnäs Halvmaraton
1

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply pilla 12 december, 2019 at 09:02

    Kul att se dig! Pssar det i kalendern även nästa år kommer jag också :)

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.