Vem kan säga #metoo

17 oktober, 2017

Ingen i dagens Sverige kan ha missat hashtag-regnet av MeToo som spreds över nätet. Den amerikanska skådespelrskan Alyssa Milano uppmanade tjejer och kvinnor runt om i världen att svara #metoo på hennes tweet. ”Me too. Suggested by a friend: ”If all woman who have been sexually harassed or assaulted wrote ’Me too.’ as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem” Och ja – det fick vi va?!

Definitionen av ”sexual harassment” kan ju vara lite olika. Olika grovt och olika uppfattat. Jag har svårt att använda hashtaggen #metoo eftersom den får mig att tänka på alla som har blivit grovt sexuellt trakasserad. Men å andra sidan vågar jag mig påstå att jag inte känner en tjej som inte blivit tafsad på på krogen. Eller som aldrig fått höra kommentarer som en kille aldrig någonsin hade fått.

Kan vi inkludera det ovanstående så viftar jag gärna med hashtaggen #metoo, men det känns lite som en skymf mot de som faktiskt blivit det. Däremot är det tragiskt att det i dagens samhälle fortfarande är så jädra mycket svårare att vara tjej. Vi vågar inte gå hem från krogen själva, vi vågar inte vara på krogen själva och vi vågar inte lämna våra glas på krogen. Men låt oss plocka bort krogen då. Vi vågar fortfarande inte gå ensamma en sen kväll. Det är näst intill accepterat att kalla en tjej hora om hon ”ligger runt” medans en kille är en ”player” eller kanske bara ”cool”. Vi slår i de där förbaskade glastaken år efter år eftersom världens gubbar håller varandra om ryggen. Det är ”ett val” att bära burka. Det är osexigt att vara hårig under armarna som tjej medans det är manligt att vara hårig mest överallt. Sen att det är jämställt på jobben och att de inte spelar någon roll att kvinnor är längre föräldralediga än män  – I call bullshit!

Vem kan säga #metoo

När man inte vill gå hem själv…

Om vi idag skulle vända på alla saker som vi kvinnor gör var och varannan dag och låta männen göra det istället. Vilket ramaskri det skulle bli! Eller låta männen få samma ”fördelar” som vi kvinnor – som lägre lön och massa extra kostnader för att hålla sig ”på topp”. De skulle inte vara glada.

Låt oss hoppas att #metoo visar världen att vi faktiskt måste ryta ifrån nu. Att det räcker. Jag har personer nära mig som drabbats av mer än taskiga ord, dick-picks och oönskade händer på röven. Det får räcka nu. Ni män som också tycker det här är galet – lär era söner hur man beter sig, säg till din polare och stå upp för din flickvän!

Kärleken övervinner allt! <3

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.