Halloween – dagarna som konfunderar oss

31 oktober, 2016

Halloween en sed som kommer till Sverige med besked. Nej, jag tänker inte vara negativ. Jag tycker bara att det är roligt. En chans att klä ut sig, festa lite eller leka med barnen. Och nej, det behöver inte vara ett kommersiellt jippo om man nu inte önskar det. Riv fram kläderna ur gömmorna i garderoben och smeta på ordentligt med ”blodigt läppstift” så är du hemma.

Men, jag misstänker att många med mig varit lite lätt förvirrade över det här med Halloween – Alla Helgon – Utklädnad och Bus&Godis. Jag inledde helgen med att konstatera till en kompis att Halloween väl var nästa helg. Medans hon kontrade med att nej den är faktiskt i helgen. Nu visade det ju sig att vi båda var ute och cyklade eftersom Halloween, hur opassande det än må vara på en måndag, faktiskt är idag. Den 31 Oktober firar man Halloween i ursprungsländerna. Som då är Irland, delvis Skottland via USA.  (källa Wikipedia)

Halloween 2009 USA

Halloween 2009 USA

Halloween i Sverige

I Sverige är dock Halloween-firandet lite utspritt och oklart ännu. Vilket jag och Lovisa blev medvetna om i vår diskussion. Det firas ofta helgen innan Alla Helgona, eller Alla Helgona afton. Nu tycker jag ju inte vi alla behöver var lika korrekta som min kollega, som talat om för barnen som knackat på att det är faktiskt inte Halloween nu, så ni får inget godis! Jag kan ju tycka att eftersom vi nu håller på att skapa den här traditionen så är det väl helt okej att fira den lite när som kring de här helgerna tills vi bestämt oss! Allting är väl bättre än en måndag, för det känns ju surt i alla fall!

Alla Helgona Helgen

Men Alla Helgona Helgen då? Ja alltså Alla Helgons Dag är en kristen högtid och infaller mellan den 31 Oktober och den 6 November, alltid på en lördag. Alla Helgons Dag infaller 2016 lördagen den 5 November. Alla helgons afton är som alla andra ”aftnar” dagen före ”dagen” så i år alltså fredagen den 4 November. Översättningen av Alla helgons afton  till All Hallows’ Eve, alltså en version av Halloween, ger oss ytterligare förklaring till den här förvirringen. (Källa Wikipedia)

Bilden här ovanför är från ett av mina Halloweenfiranden. Jag och mina nyfunna utbytes-vänner hade klätt ut oss till ett rockband och joinade sedan resten av Halloween-friarna på en bar i Potsdam. Det här är alltså från min utbytesstudier i USA, New York State 2009. Jag klär verkligen i den där frisyren, eller hur! Det var länge sen jag var på en riktigt Halloweenfest. Det lär ju inte bli ikväll. Men vem vet, ett felaktigt Halloween-firande nästa helg kanske?

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.