Benböj- och marklyftsförbud

19 januari, 2016

Dagens naprapatbesök resulterade i benböj- och marklyftsförbud. Jag har ju som bekant länge gnällt över mina otroligt stela höfter och att jag inte kunnat sparka som en ”normal människa” från dag ett. Jo, det ska erkännas att det definitivt har blivit bättre med tanke på att jag i princip endast kunde sparka folk på anklarna när jag började. Nu kan jag sätta en roundhouse om än inte så snabbt och snyggt som jag önskar. Så efter att ha stretchat i två år för att höfterna ska bli normala och jag fortfarande har typ en meter kvar ner till golvet i spagat så kände jag att det verkligen var dags att göra något.

Så idag var jag till Wedemo Naprapat och idrottskadeklink och träffade Stian. Vi gjorde en rörelseanalys och kollade hur rörligheten var och hur den borde vara med tanke på ålder och så vidare. Stian var supertrevlig och jättebra så jag är nöjd. Som jag misstänkte var inte hälsenorna problemet när jag sitter på huk, utan höfterna. När de låser sig tippar jag framåt och vinkeln som krävs av hälsenorna blir mer än vad jag klarar av. De kunde vara lite längre, men det är okej. Bålstabiliteten var till min förvåning inte heller jättebra med tanke på ålder och vad jag tränar. Vilket förvånar mig för jag tycker verkligen att jag har en stabil bål. Men vi får väl se hur det blir framöver. Det kan ju faktiskt ha att göra med denna punkt – nämligen höftrörlighet och den var katastrof. Jag har en tydlig begränsning i höfterna, vilket till skillnad från bålstabiliteten inte var någon förvåning.

Det låter lite som ett skämt men på riktigt är det först för något år sedan som jag började förstå att man kan/ska kunna röra höfterna ordentligt. Jag har liksom aldrig gjort det. Jag har alltid varit stel så länge jag kan minnas och har nog liksom bara missat just den rotationen. Så nu är det väl verkligen dags att göra någonting åt det. Samtidigt ska vi göra någonting åt bålstabiliteten som jag har en tendens att koppla på för sent, och det är jag medveten om till exempel på yogan när man ska hålla maglåset och pass där man ska vara spänd hela passet. Jag kommer ihåg det 3 minuter max och sen har jag glömt bort det eller inte riktigt vet hur man gör för att hålla det spänt medans jag gör någonting annat.

Vad ska vi göra åt mina höfter då? Jo det blir uppföljningsmöte nästa onsdag och då ska vi gå igenom rörlighetsträning som jag ska köra. Det kommer bli  rörlighetsträning 20 minuter om dagen i en vecka efter det, sedan ännu ett återbesök och gemensam träning. Efter det kommer jag dagligen köra 20 minuter rörlighetsträning själv under 4-6 veckor och sedan gör jag ytterligare ett återbesök och vi kan se hur det har gått. Så det var ju inte så lätt som att någon kunde slita lite i leden och så var det löst. Men jag tror verkligen att detta är en investering för framtiden för att inte få höftproblem som gammal så är nog värt att lägga sina timmar på det.

Benböj- och marklyftsförbud

Tjej med benböj- och marklyftsförbud

Strechingen som jag gjort nu är säkert bra men Stian sa att man behöver lägga 20 minuter om dagen, för om man lägger till exempel en timme i veckan så kommer det aldrig att ge resultat utan man måste vara på och ständigt tänja på muskler och ligament som liksom kapslat in höftkulan. Så förhoppningen är att efter 7 veckor så syns det någon form av resultat i alla fall. Om det inte gör det så är det troligtvis en medfödd benbit/tagg på höftkulan som gör att den inte glider som den ska i höftleden, så i så fall blir det röntgen så man kan se det. Så håller tummar, tår och höftkulor för att lite rörlighetsträning ska göra susen!

Utöver det så nämnde jag även min nacke som jag knäcker flera gånger om dagen eftersom den låser sig och ger mig spänningshuvudvärk som strålar upp från skuldrorna. Och ingen är förvånad när det ofta är ett resultat av kontorsarbete. Nu har jag fått ordinationer om att strecha bröstryggen 2minuter varje morgon och 2 minuter varje kväll.

Efter som det var en naprapat jag var hos så knakade han till skuldrorna och nacken med – så himla skönt efteråt! Två tryck mellan skuldrorna och det kändes som att massa onödig spänning släpte där och sedan min klassiska knäckning i nacken, fast proffesionellt gjord. Den tog enligt Stian på de övre nackkotorna som man sällan kommer åt själv att knäcka. Och så har jag blivit ordinerad knäckförbud framöver. Då han nu fixat till kotorna så de ligger som de ska och att onödiga knäckningar skapar irritation och det kan man väl tänka sig att det är i min nacke efter flera års knäckande. Så nu gäller det bara att ha nacken i styr och inte fuskknäcka omedvetet. Vi ska lägga en liten stund på nacken med nästa gång. Ser redan fram emot mitt rörlighetsprogram nästa vecka. Hoppas, hoppas, hoppas jag kan få till rörligheten i höften!

Så tillsvidare så fick jag benböj- och marklyftsförbud eftersom rörligheten är så pass begränsad att det riskerar att paja ryggen istället. Ja, alltid bra att lära sig någonting. Så imorgon när det egentligen är gymdag så blir det nog fasiken vilodag med promenad istället. Men jag får fortsätta med thaiboxningen som vanligt, så det känns bra!

2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.