Rårakor med hemmagjord lingonsylt

25 februari, 2016

Idag serverade köket rårakor med hemmagjord lingonsylt. Förra gången köket (alltså jag) försökte så blev det mer scrambled potatoes för jag lyckades inte få de att hålla ihop. Den här gången hade jag konsulterat mäster kocken, alltså mamma, och hört hur hon brukar göra sina rårakor. Ägg är tydligen skiten för att få rårakor att smaka så som jag tycker att de skulle smaka.

Anledningen till att köket bestämde sig för att servera rårakor just idag var av två anledningar. 1. Potatisen höll på att börja skapa ett blomsterarrangemang i vår kökslåda. Trots att den låg i kökslådan av just anledningen att det var mörkt där. Vi kan helt enkelt konstatera att vår lägenhet inte är bra för förvaring av potatis, och att vårt kylskåp är på tok för litet för att rymma även potatis. Nr 2. efter halva dagen idag började jag känna av halsen. Jag brukar alltid börja en förkylning med halsont, så det är säkert en sådan på ingång. Men av den anledningen blev det ingen träning idag. Alltså mer tid att laga mat.

Rårakor the mummy way ;) 

  • Potatisar, så klart beroende på om du tänker äta något mer till. Om inte skulle jag säga ca 6st/person. Kokboken säger 3. Kokboken tränar obviously inte (och i och för sig inte jag heller idag då). Ta så mycket potatis du vill ha helt enkelt!
  • Ägg – räkna med 1 ägg per 6 potatisar. (Jag gjorde på ca 18 potatisar så = 3 ägg)
  • Lite salt
  • Lite vatten
  • Smör/Margarin/olja till stekning

Om du har tur har du en matberedare eller annan köksmaskin typ kitchenaid hemma som du kan riva potatisen i. Jag säger heller mindre/tunnare bitar än för stora/tjocka. För tjocka skapar inte lika mycket stärkelse och tar längre tid att steka igenom. Rör sedan ned äggen i smeten och lite salt. Efter det blandar du i lite vatten, så att smeten blir lite lösare. Tänk att du ska kunna peta ut potatisen i stekpannan och att den ska ha lite vätska att blandas med. Vid det här laget ser det ganska tråkigt ut (bilden längst ned till höger). Men jag lovar – smakar jätte gott.

Rårakor och hemmagjord lingonsylt
Hemmagjord lingonsylt

Jag hade inte heller någon lingonsylt hemma, men jag hade lingon. Så jag gav mig på att göra en blandning mellan rårörda lingon och lingonsylt.

Jag kokade upp kanske 2,5 dl lingon med 1/2 dl vatten och lät det koka en stund. Sen ringlade jag i lite agave sirap. Men det blev inte riktigt den smak jag önskade (fortfarande för lite sylt och för mycket surt) så hade även i någon tsk kokossocker. Sen lät jag det stå och koka tills rårakorna var färdiga. Den kan med fördel stå och kallna en stund efter att ha kokat i några minuter, och ska då bli mer geléig, men är du som jag otålig så går det utmärkt att käka den varm till rårakorna.

Servera rårakorna direkt från pannan då de fortfarande är krispiga och goda! Annat att servera till är hemgjort äpplemos, ringla lite ovispad grädde över eller servera med stekt fläsk/bacon. Fungerar även utmärkt att servera med trevligt sällskap!

Rårakor, hemgjord lingonsylt, hemgjort äpplemos

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.