Nötfritt – raw, mandelmjöl och vegetariskt

11 januari, 2016

Jag tänkte prata lite om det här med nötfritt. Jag har senaste året börjat intressera mig för ”nyttig mat” och kommer då ständig i kontakt med rawfood och mandelmjöl och mandelmjölk och andra sorters nötter av alla de sorter. När man käkar vegetariskt mat ska det ju tillföras en proteinkälla som inte är animalisk och ofta utgörs av baljväxter eller nötter.

Jag är varken vegetarian eller strikt rawfood junkie. Däremot är jag nötallergisk. Inte ens på den nivån att jag dör om jag råkar smaka en godis med en nöt i, men kanske om jag råkade käka upp hela tallriken med jordnötssås. I vilket fall som helst kan jag inte äta nötter. Och främst inte jordnötter (som då på pappret inte ens är en nöt utan en baljväxt, men det struntar min kropp i). Pricktester säger att jag inte tål mandel, men en dålig marsipan fungerar okej i begränsade mängder (tur det för Prinsesstårta är fasiken gott!) men ju sämre desto bättre för mig ( = mindre nötter)

En typsik sådan här disk for man ju räkna bort 50% direkt pågrund av nötter eller oklar innehåll. (Frankrike 2015)

Untitled

Men även fast jag är vegetarian eller bara käkar rawfood skulle jag vilja kunna baka några rawfood bakverk, kunna göra mer än 1% av alla nyttiga chokladkreationer utan socker och utan mandelmjöl (Denna är ett tips!) eller kunna käka en simpel sallad med pesto på ute på ett kafé (kan innehålla vilka nötter som helst beroende på kvalitet).

Vissa diskussioner på nätet blir jag mest bara trött på  – till exempel denna.  Jag förstår ju vad Mariann vill säga med att man inte kan göra en nötkaka utan nötter för att det då inte smakar nötkaka längre. Men som Johanna i diskussionen framhåller så är det ju liksom sällan problemet. Vi som växt upp med att inte käka nötter söker inte efter smaken nöt, det är ju inte ens gott, det gör ju mig sjuk. Däremot är det ibland väldigt, väldigt svårt att hitta recept som inte innehåller nötter om man t.ex. vill ägna sig åt Rawfood, och det samma gäller LCHF-med då vanligt mjöl bytts ut mot mandelmjöl. Jag är övertygad om att det går att hitta andra lösningar som är nötfria, till exempel kokosmjöl eller liknande. Kruxet är ju bara att veta vad själva poängen med nötingrediensen i receptet är, då kan man ju leta efter en ingrediens som man tål och byta ut nötterna mot denna.

Jag gnäller alltså lite för att det inte finns något konkret utbud av rawfood och ”alternativ kost” för oss nötallergiker. Visst jag kan käka spaghetti och köttfärsås, att laga mat är inte problemet. Det frustrerande är ju att inte kunna ”hänga med i svängarna” som många andra inom hälsosfären just nu. Jag tror faktiskt jag själv ska experimentera lite med vettiga ingredienser att byta ut nötter i recept mot. Det kanske faktiskt är några fler som skulle uppskatta det?

Har du några tips? Länka gärna i kommentarsfältet – eller kanske ett förslag på vart jag ska börja experimentera?

2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.