Jag vs. inkorgen 1-0

19 februari, 2016

Dagens resultat: Jag vs. inkorgen 1-0

Boom!

Jag vs. inkorgen 1-0

På 3,5 år har min inkorg aldrig varit så här tom! Alltså kolla! Inga tasks, inga mail, bara ett fullt arkiv! Jag har alltså spenderat fredagskvällen på kontoret med att rensa mailen. Och vet ni, det känns så jäkla gött!

Var på en föreläsning #workhack här om dagen där jag fick tipset att Nolla Inkorgen. Spontant tänkte jag att det kommer aldrig gå! Men en måste ju ge det en chans eller hur. Så jag gjorde ett andra försök med One Note, Microsofts anteckningsprogram och gav mig på inkorgen.

Jag vill nu förtydliga för alla inblandade att den där tomma vita skärmen inte nödvändigtvis betyder att det jag ska göra på jobbet är klart och att jag kan rulla tummarna till påsk. Oh No, det finns mååånga bollar att ta tag i. De ligger nu alla i ett One Note dokument, synkade till telefonen eller vilken enhet man nu känner för. Love Molnet!

#Workhack var alltså en väldigt simpel – som de utryckte det  ”mindre sektliknande”  förklaring, av David Allans teori och idé Getting Things Done. Del ett är att bli av med Skrufs, den skånska översättningen av Stuff. Alltså sådant som pickar på din uppmärksamhet – glöm inte att handla mjölk, svara på det där mailet osv. Sånt som bara tar plats. Skriv ned det på en lista (check – One Note) som du alltid har tillgänglig.

Att rensa mailen kan ses som en del i detta. Föreläsaren hade världens klockrenaste förklaring: Brukar du gå ut till brevlådan och kolla posten – tidning, brev från Kalle, räkning. Stoppa tillbaka brevet från Kalle och räkningen och ta med tidningen in. Nästa dag går du ut och kollar brevlådan – tidning, brev från Kalle, räkning, brev från Alice, tar med tidningen in och stoppar tillbaka resten. Ni fattar poängen! Ingen gör så. För med en riktig brevlåda förstår man hur knas det blir. Man tar in posten, läser den, slänger reklamen och lägger räkningen bland de andra räkningarna eller betalar den. Varför gör vi inte så med vår Epost?

Varför behandlar vi vår Inkorg som ett arkiv? Det finns en folder som heter Arkiv och en som heter Inkorg. Det finns en anledning till det:

Inkorgen ≠ Arkiv

Så nu har jag städat +1000 mail i inkorgen, och X-antal rödflaggade mail från både inkorg och arkivmappar har nu sorterats bort. In i prydliga One Note anteckningar, där det även går bra att klistra in filer. Där man kan skriva vad det egentligen var personen ville att man skulle göra. Där det går att bocka av när man gjort hälften av grejerna i mailet. Där det går att prioritera och sortera.

Jag har även unsubscribat mig från ungefär 1 miljon Nyhetsbrev känns det som! Hur hamnade jag ens på den där fiskbilslistan? Jag har liksom aldrig i hela mitt liv handlat på stället? Nu tog jag mig i alla fall tiden att unsubscriba mig. (Har ni gmail, outlook eller någon annan webtjänst – pröva Unroll.me, det ska tydligen vara bra! Men funkade inte på vår domän).

Så från och med idag ska jag använda inkorgen som inkorg, arkivet som arkiv och jobba i One Note. Wish me luck – jag lär behöva det.

Det tog mig alltså mer eller mindre hela fredagskvällen att rensa inkorgen. Det är något med mig och att jobba över på fredagarna. Klockan 16 dör liksom den aldrig annars sinande strömmen av mail, och kontoret töms. Det blir tyst, lugnt och effektiviteten känns som den ökar proportionerligt mot antalet öl som öppnas hemma i fredagssofforna. Fredagskvällar på kontoret, I kind of like it.

Jag hoppas att Jag vs. Inkorgen kommer vara 1-0 även nästa vecka!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.