Finland och hemma innan mannen

30 januari, 2018

När det går snabbare att ta sig från Finland och hem än från Danderyd. Idag har jag lyckats sätta middagen på bordet, innan mannen ens hunnit hem. Och då har jag ändå åkt från Finland.

Okej, det är lite fusk med tidskillnaden eftersom jag flög från Finland klockan 17 och landade hemma på Arlanda klockan 17. Ungefär i samma veva som Daniel började fundera på att åka från kontoret. Trots att man kan tro att grannlandet i väster ligger långt borta är det faktiskt väldigt närma. Flygturen över vattnet är i princip samma som ner till Malmö. Ja lite beroende på vart i Finland du tänker flyga såklart.

Igår flög jag in från Stockholm till Helsinki (Helsingfors) för att sedan ta Närtåg P till Dickursby och vidare till Tammerfors (eller den Finska varianten Tampere, eftersom allting i Finland har både Finska och Svenska namn).

Jag hade bokat rum på Lapland Hotel Tampere inspirerad av Jennifers resa dit för någon vecka sen. Jag blev inte besviken. Eller jo förresten lite, för jag glömde bikini och hade ju tänkt basta. I Finland finns det såklart bastu på taket. Jennifer hade även lyxen att ha en på rummet enligt utsago. Jag fick nöja mig med en sprakande brasa på tv-skärmen, inte helt fel det heller.

20180129_191922

Hotel Lapland Tampere

20180129_191932

Hotel Lapland Tampere

Hotellet hade däremot inte ett gym. Men jag fixade dagens motion ändå men en rundvandring i stan. Det typiska med tjänsteresor annars är ju att man inte hinner se någonting. Så trots att jag var vrålhungrig när jag checkat in bestämde jag mig för en timmes promenad innan det blev dags för middag.

Skrattade åt att det kanske inte är så svårt med finska när hotellet som ser ut som ett högt torn heter Torni.

20180129_194537

Torni

Och har också lärt mig att material heter…. wait for it… Materiali. Det är väl allting man behöver kunna eller?

Tampere, eller Tammerfors ligger inte vid havet, men ett stort vattendrag flyter genom stan och många sjöar ska omringa den. Rykten säger att det ska vara riktigt fint på sommaren!

20180129_195422

Tammerfors – Tampere

Andra trevliga saker:

 • Finlayson som gör massa fina handdukar och tyger, t.ex. muminhanddukarna som jag fick av mina kusiner för ett tag sedan, har sin produktion, eller i alla fall kontor här.
 • Finland älskar Mumin, lika mycket som jag och jag är överlycklig. Det finns mumin-läsk, mumin godis, mumin magneter och ja allt i mumin.
 • Jag hittade en Pop-up shop med… mumin!
20180129_200053

Pop-up mumin museum

 • Jag köpte en muminplansch som jag planerar ska bli en fintavla.
 • Tammerfors har det officiella Mumin-museumet! Som jag tyvärr inte hann besöka. Men det står definitivt på listan nästa gång jag kommer hit!

Sen promenerade jag hemåt igen, en muminsak rikare.

IMG_20180129_203921

Mumin

Jag bestämde mig också för att lyxa till det på Dabbal, hotellets egna restaurang som rekommenderades på Yelp. Brödet och morotssoppan (en mumsbit) som jag fick innan maten var underbart för en vrålhungrig mage.

20180129_205846

Dabbal

Lappland inspirerat så blev det ren till varmrätt. Trodde nog att jag beställde in något mer fancy (Traditional sautéed reindeer). Men renskav och potatismos och rårörda lingon var ändå väldigt gott. Om än överprisat när jag faktiskt gör det där rätt lätt själv.

20180129_211654

Dabbal

Eftersom det ändå var måndag och lyx så blev det efterrätt med Juniper and Liquorice crème brulée, med lingon, lakritsglass och smaksatt med chaga (tydligen någon sorts svamp fick jag Googla mig till).

Dabbal

Dabbal

Maten, ett glas vitt vin och en kopp kaffe. Inte helt fel en vanlig måndag!

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jenn - forever abroad 2 februari, 2018 at 11:26

  Så kul att läsa om din vistelse i Tammerfors! Haha och du har rätt gällande finskan, många ord sätter man bara ett i på ;) Så smidigt.

  Glad jag blev när jag såg att du bokade det här hotellet! Förresten så var det mitt hotell i Helsingfors som hade bastu, tyvärr inte det här i Tammerfors, men provade bastun på översta våningen och den hade ganska härlig utsikt med fönster inne i bastun! Du får komma tillbaka helt enkelt. Fast nu när jag tänker efter, det är enskilda bastus för män och kvinnor så du hade inte behövt någon bikini!

  • Reply Julia 2 februari, 2018 at 11:49

   Ah, fel stad!Men det var trevligt ändå. Även utan bastu! Kul att åka någonstans som inte är typiskt turistigt!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.