Avrostning och Att köra på Bana med MC

24 maj, 2020
köra på bana med mc

Äntligen kom jag iväg för att köra på bana med mc! För två år sedan var jag och Daniel inbokade på SMC:s (Sveriges Motorcyklister) avrostning, men himlen öppnade sig och vi bangade. Avrostning är en uppstyrd säsongsstart för oss motorcyklister, för att just mjuka upp vinterfrusna kunskaper och reflexer och ja, köra på bana med mc!

Manövrering, bankörning och grus

SMC erbjuder varje år olika kurser, där de första på året kallas avrostning. Jag bokade in mig på en ”tjej-avrostning” vilket innebar att det helt enkelt bara var tjejer/kvinnor/brudar med. Tyckte det var ett perfekt tillfälle att träffa lite likasinnade. Vilket jag även gjorde och fick sällskap hem över de slingrande vägarna tillbaka till Strängnäs. Avrostning är inte enbart att köra på bana med mc, utan den bestod i vårt fall av 3 delar. Manövrering, bankörning och grus.

Manövrering

För dig som tagit mc-kort påminner manöverdelen väldigt mycket om just den manövrering som man drillar innan uppkörningen. Koner, garagevändning, krypkörning, S-kurvor och bromsteknik. Eftersom jag aldrig kört upp på min egen motorcykel var det ett perfekt tillfälle att öva dessa grejer med min egen hoj. En hoj som visade sig vara exemplarisk på krypkörning! Lutningen på framgaffeln är näst intill obefintlig och gör den kvick och lätthanterlig. Bromsningen med ABSe kändes också riktigt bra.

Fotocred: Mats Sundström

Grus

Att öva bromsning på grusplanen var desto tuffare med däck med väldigt lite spår. Breda och blanka och dessutom gamla, ville de inte riktigt stanna där jag ville. Men det var bra övning och ja det går utmärkt att köra grus med hojar som inte är gjorda för just det. Sporthojar med nästintill slicks på SMCs gruskurser är tydligen inga konstigheter.

Jag vet hur det känns att köra feldoserade grusvägar, med snäva kurvor och rullgrus eftersom det är ett måste ut till föräldrarnas sommarstuga. Det visade sig dock ha varit bra träning eftersom många tydligen tycker det här med grus är väldigt läskigt. Jag kan ju på intet sätt påstå att jag gillar att köra grusvägar, men jag tar mig fram, om än inte lika snabbt som jag kanske önskar. Men övning ger färdighet och efter att ha drillat en timme på gruset kändes det bättre.

Fotocred: Mats Sundström

Bankörning

Helt klart dagens roligaste övning. Avrostningen hölls på Gröndal utanför Eskilstuna, där man nu håller på att bygga om till en riktigt fräsch motorpark. Men redan idag finns en relativt kort, men rolig bana som är perfekt att öva kurvtagning på. Fokus för dagen var att välja bra placering inför kurvorna och våga svänga senare för att ge bättre förutsättningar för en säker och rolig körning med bra flow.

Efter att ha kört på bana i runt en timme med instruktioner och feedback gick det mycket bättre att ta U-svängarna och dessutom vågade jag lägga ner hojen mer. Gav helt klart mersmak inför sommaren och kanske en Knix-kurs!

Fotocred: Mats Sundström

Knix vs Avrostning

Flera undrade: Vad är skillnaden mellan en Knix-kurs och en avrostning? Jo Knix-kursen handlar enbart om att köra på bana med mc. Medans avrostningen, som jag beskrev ovan, handlar om att få förare redo för säsongen och därmed inkluderar flera olika träningsområden.

SMC Sörmland kör faktiskt en avrostning enbart för tjejer i år. Jag vet, jag är egentligen inte alls för tjej/kill-uppdelningar men ibland är det rätt skönt att slippa hela ”se på mig-kaoset” som har en tendens att uppstå när det är för många män på samma ställe. Min känsla var att i tjej-gänget som körde avrostning så var det okej att tycka att snäva svängar och slirande grus är lätt obehagligt och istället fokusera på hur man ska köra för att göra det ändå. För vi kör ju trots allt motorcykel för att ha kul och i grund och botten finns det nog ett sug efter att utmana sig själv, annars hade man inte tagit mc-kort till att börja med! Knix-kursen är däremot fullbokad just nu. Kul ändå med så mycket tjejer som är intresserade.

Fotocred: Mats Sundström

Nya däck, service och besiktning

Min Suzuki Gladius har däremot en spa-vecka framför sig. Det blir nya däck och service så att den ska spinna fint hela sommaren. Sen är det även dags för besiktning. Måste ge tummen upp för att Bilprovningen i Strängnäs har bokningsbara tider på en lördag. Kalasbra ju!

Bor du i Sörmland eller kanske till och med utgår från Strängnäs, och är sugen på att ta en MC-runda med mig i sommar skriv till mig i kommentarerna!

2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.