1 grym utflykt – Meteora i Grekland

13 oktober, 2019
Meteora Grekland

Meteora, Kalabaka, Grekland helt klart värt en utflykt! På Greklands fastland, ca 20 mil från Parga eller 36 mil från Aten hittar du Meteora. Meteoradalen består av flertalet branta klippformationer av sandsten. Utsikten från topparna är grym. Men anledningen till att du befinner dig på topparna är för att munkar på 1340-talet bestämde sig för att bygga kloster, 400 meter över Peneasdalen.

Det är i regionen Thessalien vid staden Kalambaka i Grekland som du hittar Meteora. Vi gjorde utflykten hit från staden Parga på den Grekiska västkusten. Enklast är att ta sig hit med bil (men färdiga bussresor finns också). Att köra bil innebär också lite ”gratis” adrenalinkickar då vägarna är krokiga och relativt smala i många mil från motorvägen, något som inte går att undvika. Däremot körs största delen av vägen på en motorväg, vilket är tacksamt då de krokiga vägarna som annars går över bergen tar en evinnerlig tid att ta sig över. Men det är ju resan som räknas!

20191005_132722

Meteora, värt en utflykt

Meteora ligger som sagt inte alls nära Parga, eller Aten. Men det är väl värt en utflykt. För det första får du se små genuina byar med typiska grekiska tanter (och gubbar) längs vägen. Men väl framme får du uppleva en grym utsikt. Det är fascinerande att se hur munkarna kunde bygga stora, vackra kloster högt, högt uppe på bergen.

Kloster kanske inte låter som det mest spännande du kan åka och besöka, men det är värt det. Meteora är sedan 1988 med på UNESCOs världsarvslista och det säger ju något om området. Hit kommer du både för att uppleva naturen, men även se klostren. (I klostren måste du, tråkigt nog, ha långkjol som tjej eller byxor som går över knäna som man. För kvinnor finns omlott-kjolar att låna på plats.)

20191005_134559

Spendera en dag eller några timmar i Meteora

Vi gjorde en dagsutflykt och åkte på morgonen från Parga, och var tillbaka innan mörkret föll. Att köra bil på de krokiga vägarna när det är mörkt är inte att rekommendera. (Att det däremot skulle ge förhöjd puls är jag relativt säker på!) På bergen i Meteora hittade du under dess glansdagar 24 kloster, idag är det 6 kvar. Vill du besöka samtliga behöver du antingen vara mycket effektiv, eller ge dig själv flera dagar. Själva valde vi att betala för att gå in i ett kloster och sedan bara gå upp till toppen av ett annat. Det kostar med andra ord pengar att gå in i klostren, men stora delar av utsikten kan du få helt gratis då trapporna upp till klostret (som är långa) inte kostar något att gå upp i.

20191005_132256

Är det för turistigt?

Det ska inte stickas under stolen att Meteora är en turistmagnet. Men när vi var här var det trots allt lugnt. Med 6 stycken kloster klarar Meteora av en hel del människor. Lite efterforskning visar också att det verkar vara en ständig ström av turister, men på en vettig nivå. Får du kalla kårar av långa köer och allt för turistiga ställen kanske detta ger dig en lätt obekvämhetskänsla, men du kommer klara dig förhållandevis bra! Och utsikten är värt det, jag lovar.

Det vi inte gjorde, men som säkerligen hade varit en riktigt häftig upplevelse var vandring från byn Kastraki upp till klostren på bergen. Vi såg personer iförda vandringsskor uppe bland klostren och naturen är häftig så det kan rekommenderas om man planerar att stanna längre i området!

Meteora passar alla som vill njuta av en fin utsikt, uppleva en imponerande natur, riskera att få lite svindel och inte har allt för stora problem med att gå i trappor. Gammal som ung, äventyrlig som lite fegare.

Är du på Grekiska fastlandet bör du besöka Meteora, helt enkelt.

20191005_131643
0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.