Valen som förändrar vårt liv – Hur allting började

25 mars, 2020
Val som förändrar ens liv

Såklart är de val som förändrar ens liv högst oklara när vi väl fattar beslutet. Men så här i efterhand kan de utkristallisera sig tydligt och likt Sliding doors kan man undra var man hade varit idag om besluten sett annorlunda ut. Här kommer ett av de valen i mitt liv.

Hur allting började

Jag minns när jag skulle välja till gymnasiet och det där om att bli journalist hade länge varit en dröm. Därför blev det Samhällsprogrammet som stod överst på listan och där jag började en augustidag för vad som nu är – rätt så länge sen!

Där var jag i några veckor tills jag insåg att det inte var rätt plats för mig, jag var redan skoltrött – smittad av de helt klart mindre entusiastiska eleverna i min klass. Som inte för sitt liv kunde förstå hur jag frivilligt kunde engagera mig i elevrådet. Jag tyckte snarare att det var en bra sak eftersom jag på så sätt faktiskt fick någonting att säga till om. Vilket alla som känner mig vet är en av de sakerna jag är rätt så bra på!

När envisheten inte är en fördel

Jag tackar min mamma som insåg att mitt val av gymnasieprogram kanske inte blivit helt rätt och som pushade mig att använda livlinan ”ring en vän”. Vilket jag gjorde och hörde mig för hur det var på Natur-programmet. Och jo – där var det bra. Klassen verkade schysst och sådär. Han var dock rätt förvånad att jag hörde av mig eftersom det hade varit väldigt länge sen vi hördes innan. Men det ordern var vad som behövdes!

Envis som jag är hade jag själv helt ställt in mig på att här skulle då inte bytas något program eller skola. Har man bestämt sig så har man liksom. Den som ger sig in i leken får leken tåla. Men okej, jag insåg att det fanns bättre alternativ. Ibland kanske det inte är fel att inse att valen man gjort inte var de bästa. Det blev extra tydligt när personer i min egen klass på Sam undrade vad jag gjorde där överhuvudtaget med mina betyg, jag kunde ju gå Natur istället? Och ja tänkte jag då – det borde jag kanske.

Så en dag inte allt för långt in terminen gick jag till Syon och sa att jag ville byta till Natur istället. Eftersom det låg på en annan skola och hon med all säkerhet ville ha kvar min skolpeng på sin egen skola föreslog hon SMIT – samhällsprogrammet med IT inriktning. Det enligt henne var ju nästan samma sak. Jag delade dock inte hennes uppfattning. Så någon vecka senare började jag i den naturklass där min gamla kompis gick, jag tror någon hade slutat eller inte dykt upp så det fanns plats för mig i klassen.

Val som förändrar ens liv

Det är jag så tacksam för idag! Det där beslutet gör mig fortfarande på gränsen till tårögd. Jag inser att utan det beslutet hade jag inte varit i närheten av var jag är idag. Att stanna kvar i min första klass och utbildning hade nog utvecklat min person i en helt annan och med stor sannolikhet sämre riktning. Att byta gymnasieprogram, klass och skola var verkligen ett av de där valen som förändrade mitt liv.

På Natur fick jag vänner för livet. Och jag tänker fortfarande tillbaka på de åren och saknar de ibland. Jädrar vad kul vi hade tillsammans. Samtidigt som vi kämpade med matte, fysik och diverse jävliga stjärnfrågor på nationella proven. (Nej de var verkligen inte min grej!) Det gjorde att jag efter en härlig studentfest och den bästa sommaren, kunde söka mig vidare till Civilingenjörs programmet.

Civilingenjörs programmet förändrade sedan hur resten av livet fortskred!
To be continued!

1

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mathilda Lindersson 25 mars, 2020 at 21:37

  Den där sommaren! 👌🏻

  • Reply Julia 25 mars, 2020 at 22:01

   Den sommaren <3

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.