Valen som förändrar våra liv – Civilingenjör i Luleå

1 april, 2020
civilingenjör i Luleå

Civilingenjör och Luleå

Att jag hamnade på Civilingenjörsprogrammet var också mycket av en slump. Där vill jag skicka ett tack till LTU’s marknadsavdelning. De var de första att skicka ut sin utbildningskatalog – som jag verkligen grottade ner mig i och såklar tittade på de vackra snöbilderna. För skulle jag flytta hemifrån skulle jag göra det på riktigt – helst långt och varför inte till en riktig vinter!

Första skidresan till Kåbdalis

Så jag blev lite kär i tanken om att plugga i Luleå och hade tänkt mig att bli ekonom så jag hittade två utbildningar – Internationell ekonomi och civilingenjör internationell ekonomi. Och tänkte att det kunde väl inte vara fel att ha lite teknikutbildning i botten. Jag hade ju alltid gillat teknik. Det tog nog en bra stund innan jag insåg att jag kastat om bokstäverna och att den utbildningen egentligen hette Civilingenjör Industriell Ekonomi och inte alls Internationell Ekonomi. Men det var ju ekonomi och lät ju kul – det kanske inte var så stor skillnad? Jag kanske skulle plugga till civilingenjör i Luleå ändå?

Efter noga övervägande bestämde mig till slut för att söka Civilingenjör Industriell Ekonomi på LTU som första handsval. Vilket visade sig många år senare egentligen inte innehöll speciellt mycket ekonomi alls utan mycket mer ledarskap. Den engelska titeln Industrial Management är betydligt mer beskrivande och korrekt. Så på ytterligare ett bananskal blev jag Ingenjör (VD-linjen eller PowerPoint-ingenjör som I-programmet och dess studenter också brukar kallas).

Jag fick chansen att besöka Luleå och kolla på lägenheter genom LTU innan jag började. Det var på den tiden (jag börjar uppenbarligen bli gammal) som det gick att välja lägenheter och bostadsbrist var ett okänt koncept i Luleå. Där mötte jag vad som visade sig många år senare skulle vara en av mina närmsta kompisars storasyster. Världen är som de säger: liten.

Efter att ha sovit på luftmadrass hos henne några dagar (tackar!) kunde jag äntligen flytta i i min alldeles egna första bostad. På Vänortsvägen 132, i ett alldeles nybyggt hus därav sent inflyttningsdatum. Där bodde jag några dagar eller någon vecka på en luftmadrass med en upp och nedvänd besticklåda som bord. En nyköpt men kantstött svart tallrik, ett stort glas, en uppsättning bestick, en liten kastrull och en vattenkokare. Det var vad som hade fått plats i väskan när jag flög upp till Luleå i slutet på Augusti.

Lägenheten den första tiden – lyxigt värre!

Resten av mina ägodelar skulle transporteras upp av mina föräldrar några dagar senare. Men eftersom jag inte ville missa någonting av nolle-perioden valde jag att hellre bo spartanskt några dagar än att missa en dag eller två för jag behövde flytta. Det var tufft. Jag hann dessutom ligga hemma sjuk en dag. Såklart fick jag den berömda nolle-sjukan, den är oundviklig. Men jag tror ändå det var rätt beslut. Både att bo på en luftmadrass i en tom lägenhet men framförallt att flytta till Luleå. Jag har aldrig ångrat det!

Stäng en dörr så öppnas ett fönster

Jag minns fortfarande den där sommardagen i sommarstugan när jag insåg att sommaren höll på att ta slut och det snart var dags att flytta. Det kändes verkligen som en era var över. Och ja det var den ju. Men som man säger; när man stänger en dörr så öppnas ett fönster. Att flytta till Luleå var början på så mycket annat. Jag är tacksam för det! Att plugga till civilingenjör i Luleå var verkligen ett av de valen som förändrade mitt liv. Till det bättre!

Har du läst första delen i Valen som förändrar våra liv?

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.