Snowbike – fler adrenalinkickar i Åre

27 januari, 2017

Snowbike – ytterligare ett av äventyren som jag fick testa på i Åre för några veckor sedan. Hade jag prövat det innan? Visste jag var det var? Nope och Nope.

Snowbike - fler adrenalinkickar i Åre

Snowbike – bild tagen av Lisa (livetfrandenljusasidan.se)

Som ni ser på bilden är det som en förvuxen snowracer, där du själv får agera stödhjul. Genom att titta på den så ser det ju helt klart krångligt ut. Men faktum är att det faktiskt var enklare en man trodde. Katrien (touchofsweden.net) hade aldrig tidigare stått på ett par skidor, eller åkt lift, men klarade sig fenomenalt för att vara första gången.

Snowbike - i Åre

Snowbike – bild på Katrien tagen av Lisa (livetfrandenljusasidan.se)

Jag skulle faktiskt vilja påstå att snowbike är ett alldeles förträffligt sätt att lära sig åka skidor.

Så här funkar snowbike:

 • Hitta en snowbike (t.ex. låna den en stund via Explore Åre som vi gjorde)
 • Få på dig miniskidor – visade sig inte vara superlätt med storlekar men till slut så! Det är dina stödhjul.
 • Sätt dig sedan på cykeln, precis som en vanlig cykel.
 • Tryck bena mot limpan (sadeln) och kör iväg.
 • Luta åt sidorna för att svänga
 • Sväng mycket för att bromsa
 • Bli rutinerad och lyft på dalskidan i svängarna
 • Ha skoj!

Ja det var faktiskt inte så svårt. Förutom den där biten med att lyfta på dalskidan i svängarna. Tanken är att om du lutar ordentligt och lyfter på den så får du ett ordentligt skär med snowbiken och således en proffsigare åkning. Men, det funkar minst lika bra att ha fötterna i och luta ändå.

Här kände jag att MC-åkningens lutande var till min fördel (inte som när vi åkte skoter). Däremot var mina skidåkningsskills inte på topp efter många år på bräda. Men har man en fin carvingsväng så kan jag tänka mig att det är busenkelt att få till ett snyggt skär på snowbiken med.

I knappliften blev ju livet enklare med snowbike istället för bräda – yey man kan svänga! Lika så i ankarliften. Du tar helt enkelt bara knappliften mellan benen och snowbiken före dig. Eller ankarliften bakom rumpan och snowbiken under dig. I sittliften kan du hänga in den, precis som du gör med en downhillcykel på somrarna om jag förstod det hela rätt.

Här har hela bloggänget kört iväg och är påväg nerför backen! (Bara lite fotopaus).

Snowbike - bloggänget påväg ned

Snowbike – bild tagen av Lisa (livetfrandenljusasidan.se)

Jag tycker det var superkul och känns riktigt nice att glida ner och spruta lite snö i svängarna. Vår guide hälsade att dessa egentligen gör sig som allra bäst i lite lössnö, jag kan tänka mig det! Snowbike kan du köra var du vill, i gröna såväl som svarta pister. I Åre finns det pistvisning där man kör alla nedfarter mer snowbike. Fördelen med snowbike är att man har något att hålla i och lite balanshjälp, varför jag tror att det är superbra för nybörjare. Snowbike, liksom skidor, blir enklare med lite fart. Men med snowbike är det inte lika läskigt att köra på då det enligt mig känns säkrare att stanna. Så man kan passa på att öva upp lite ”fart-säkerhet” innan man kör på med bara skidor.

Snowbike kan du nog göra precis hur enkelt eller tufft du vill. Men lite fart ner för en röd/blå backe var alldeles utmärkt som avslutning på snöleken i Åre. Skulle jag kunna tänka mig att åka snowbike igen då? Absolut!

Vurpade jag något då? Både ja och nej! I åkningen nej. I liften ja. Men jag skyller på liftvakten som istället för att ”hjälpa mig” sätta ankarliften under rumpan satte hon bygeln på ryggen (på det hårda ryggskyddet) där den så klart flög upp och drog med mig. Över styret och halvt på näsan på andra sidan. Det är därför man har hjälm och ryggskydd. Man vet aldrig var man har liftvakterna alltså ;) Som thaiboxare uppskattade jag blåmärket på underarmen efter incidenten, man ska ju komma ihåg vad man gjort. Eller hur!

Snowbike - i Åre

Snowbike – bild tagen av Lisa (livetfrandenljusasidan.se)

0

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Veckans Yey och Veckans Nay - Harmonisk och avsaknad av skidsemester - DaysbyJuDaysbyJu 11 mars, 2018 at 19:18

  […] Så veckans nay får helt enkelt vara det jag saknar. Tid att boka in en skidsemester. Förra året hann jag och Daniel med en tripp denna helg. Nu har vi haft andra planer både denna helg, nästa helg och sen kommer påsken och då vill man liksom inte vara i fjällen tillsammans med 10 000 andra personer. Sen är det mitten av april och snön börjar så sakta försvinna. Livspusslet går liksom inte riktigt ihop som jag vill med andra planer och fjällsemester. Men jag hoppas trots det att vi ska kunna få in åtminstone någon dag åkning, om det så ska var i en liten lokal backe. Man måste stå på brädan minst en gång varje år. Så det så! Lite snowbike hade å andra sidan inte heller suttit helt fel! […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.