Julmarknad på taxingeslott

12 november, 2016

Så var det äntligen dags för årets första julmarknad! Vi försökte ta oss till taxinge redan i onsdags, men på grund av snökaoset i Sthlm så tog det för lång tid, så vi fick skjuta fram det. Men idag så! Idag gav vi oss iväg till Taxinge.

Taxinge slott ligger ungefär en timme ifrån centrala Stockholm, och ungefär detsamma från Etuna. Julmarknaden på taxinge har varit tradition sen jag var liten. Jag, mamma och pappa och tror mormor varit med några gånger också. Nu har jag istället lurat med Daniel, som tycker det är lika mysigt som jag att gå på julmarknad.


Förra året var det regnrusk deluxe och lervälling. I år var vädret i det närmaste perfekt under lördagen. Precis under nolla, snötäcke, inte blåsigt och strålande sol under dagen och mysigt mörkt under kvällen. Vi väntade till de sista timmarna på marknaden, mellan 16-18 innan vi åkte dit. Det kan nämligen vara kaos på taxinge under helgen. Men då den är både den här veckan och nästa och vi dessutom kom så pass sent så var det ganska lugnt och skönt.


En av anledningarna till att vi åkte lite senare var också att det är så fint med alla ljusen i mörket under kvällen. Blir mycket bättre julstämning då tycker jag.


På inköpslistan stod som vanligt Daniels favorit fudge från Marianelunds karamellkokeri, nu har vi bunkrat! Jag ville ha hongungssenap, men den var det tyvärr dåligt av i år. Men hittade i alla fall 2016 års julsenap som också var grov och god, så den blev det. Utöver det även en marsipangris – det är ett måste bland julpynten och ska ätas lagom dammig fram mot tjugondagknut, så de så.

Många mysiga knallar på plats, allt från mat, godis och glögg till ljusstakar, leksaker och kläder. Vad taxinge även är känt för är slottscaféet med sin omtalade kakbuffé. Vi tänkte egentligen fika, men hamnade i kö bakom ett helt gäng med förståndshandikappade som hade så att säga lite problem med att bestämma sig. Och jag förstår de! Kolla bara på allt det här. (Men efter en stund gav vi upp och tänkte att vi fikar en annan dag!)


Är du på Taxinge, julmarknad eller ej, så är ett besök på slottscaféet nästan obligatoriskt! 

En mysig dag på Taxinge Julmarknad helt enkelt. Kanske hinns med några fler framöver!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.