En exotisk fruktsallad till helgen

11 november, 2016

Fira in helgen med lite exotisk fruktsallad!

Förra helgen passade jag på att ladda C-vitamin förrådet med en ordentlig fruktsallad. Är du som de flesta andra och gör fruktsallad som den brukar vara med äpplen, päron, banan och kanske eventuellt lyxa till det med en apelsin och på sin höjd några halverad vindruvor? Då är det dags att pröva något nytt!

Exotisk fruktsallad

Gör en fräsch exotisk fruktsallad med passionsfrukt, ananas, granatäpple,  jordgubbar, mango, banan, kiwi och satsumas till exempel. Det stod på min meny förra helgen! Jag skulle inte ha något emot att käka den igen den här helgen. Gör, bara gör.

Den har dessutom fått högsta betyg från herrn i huset, som verkligen inte skulle få för sig att göra en ovanlig fruktsallad. När det gäller mig är det här faktiskt en typsikt vanlig fruktsallad. För är man allergisk mot äpplen och päron så blir det liksom lite torftigt när det bara är några bananbitar och spår av vindruvor kvar att käka. Så för mig är en exotisk fruktsallad det enda rätta.

Efter att ha prövat de flesta kombinationerna så gäller det att få med vissa bitar. Apelsiner eller passionsfrukt är bra för att få lite vätska i salladen och liksom binder ihop den. Låt den gärna stå och dra en stund i kylen för bästa smak. Undvik också att ha i för mycket banan, en liten ekologisk brukar fungera bra, men hellre ingen än en för stor mogen banan. Den har nämligen en tendens att ta över, speciellt om den är mogen och mosig och hur kul är det när hela fruktsalladen smakar banan? (Spara den till frukosten och gör bananpannkaka istället!)

Frukter till fruktsallad

Jordgubbarna den här tiden är egentligen ganska smaklösa. Men jordgubbar är ju ändå alltid jordgubbar – eller hur! Granatäpplet ska med fördel rullas på ett hårt underlag innan (så att du känner och hör att kärnorna lossar inuti) och sedan öppnas på ett säkert ställe. Halvera den i diskhon och vänd sedan ut och in på en halva i taget och pilla ut fröna/kärnorna/fruktköttet ner i en bunke. Jag föredrar att inte göra detta under vatten (som annars är bra för att slippa stänket) utan vill gärna ha med saften i salladen. Men tänk på att Grenadin som man färgar bland annat drinkar med är gjort på granatäpple – så ta av dig snyggaste skjortan först!

Andra saker som är gott att ha med i en exotisk fruktsallad är melon av olika slag, apelsin, papaya, gul kiwi och de klassiska vindruvorna. Passa på att bunkra frukt nästa gång du är i affären – vitaminer och färg kan behövas så här mitt i vintermörkret!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.