Julafton och Juldagen i Eskilstuna

25 december, 2017

Har ni försökt er på att gå ut och käka på juldagen i Eskilstuna? Tur för er. Vi försökte med konstaterade, att i princip alla restauranger var stängda. Sådan tur var så konstaterade vi det med hjälp av hemsidorna så vi slapp i alla fall ut i regnrusket hungriga för att leta efter en restaurang. Men å andra sidan är det väl ganska förståligt. De flesta lär ha fått nog av all julmat idag. Och om de inte fick det så har de troligtvis hela kylskåpet fullt med julmat sen igår som vill bli uppäten. Alltså ganska logiskt att restauranger inte har en peak på juldagen. Däremot vet vi ju alla att pubarna har högtid på juldagen. Till och med vi ska ut och dricka öl.

Varför har inte vi en massa julmat i kylskåpet då? Nej, vi for runt och käkade julmat hos alla andra. Det var trevligt det med. Började morgonen med vanlig frukost hemma i ettan som vi tillfälligt bor i (badrumsrenoveringen). För att sedan åka ut till Daniels föräldrar, ta den traditionsenliga julaftonspromenaden med Zammy och fota årets ”God Jul-bild” som Zammy varje år är lika entusiastisk att få var med på (…hm..not).

IMG_3616

Så kom vi perfekt tillbaka till julbordet som stod uppdukat. Årets första julskinka, med vörtbröd, sill (utan potatis för min del – helt onödig bukfylla!), Daniels mammas supergoda räkomelett (varför har jag missat den traditionen!) och alla andra tillbehör som hör julbordet till. Några minuter försenat, lagom i tid till marschen in i säcken, slog vi oss alla ned framför Kalle. Jag, Daniel, Daniels syskon och föräldrar och Zammy. På tallrikarna hade vi supergod och mättande pepparkakscheesecake och godis i skålarna.

När Benja min syrsa sjungit ”Ser du stjärnan” passade jag på att dela ut mina julklappar till Daniels familj och gav mig sedan iväg mot nästa julfirande.

På tur stod firandet med min släkt, som varje år. Kusiner, mamma och pappa, moster och morbror, respektive, en drös ungar och extra farmorn var på plats. Alla var entusiastiska att få käka och jag fick en gruppkram av alla barnen när jag kom in genom dörren. Sen var det dags för nästa julbord. Förra året hade jag hållit igenom på första julbordet. Den strategin hade misslyckats i år och jag var redan mätt och hade det sedvanliga magknipet som jag alltid får när jag äter massa olika saker. (Bara håll dig till en grej snälla – skriker magen!) Men jag passade ändå på att äta lite skinka, revbenspjäll, gravad lax och lite sallad. Och såklart dricka lite julmust – som sig bör.

Lagom efter avslutat julbord och bortplockad mat kom den efterlängtade tomten gåendes. Alla var så exalterade så tomten blev visst lite suddig.

20171224_180541

Men nu kan ni ju i alla fall inte säga att han inte var där – för ni ser ju själva! Lång var han också!

Mängden paket till barnen hade faktiskt minskat hos släkten. Om de spridits ut på julafton nr 2, 3 och 4 är oklart. Men någonstans i vårt konsumtionssamhälle kan vi ju glädjas åt det lilla. Men jag är kluven i fråga. För jag fullkomligt älskar paket. När paketen var öppnade. De andra hade käkat kolapaj (nej det fick faktiskt räcka där!) och jag kvicknat till med lite kaffe. Så gav jag mig tillbaka till Daniels familj för att hämta upp honom.

Där blev det några mer paket – vi fick nya grillbestick med tydliga instruktioner om att ingen under 18 år skulle äta med de – ja, de var stora, och vassa! Jag fick ett fint, stort doftljus som i skrivande stund lyser upp mitt bord. Efter en stund packade vi in oss i bilen igen och for mot mina föräldrar.

Där avslutade vi kvällen med klappar till varandra, gissa-staden-paket till mamma och skattjaktsrim till pappa. Bland annat en ny kavaj, linnelakan och en snygg polotröja hamnade i mina (våra) ägor. Vi avrundade sedan kvällen med ett välförtjänt glas vitt vin, helt utan att det drabbade några barns julafton och vörtlimpa med julskinka innan det var dags att pinna hemåt.

Ett sista paket kvarstod hemma, som öppnades i sängen innan läggdags. Nya underklädesset fick jag från Daniel. För att ha chansat (och ev. fått hjälp av systeryster) så lyckades han bra!

Hade du en bra jul? For du också fram och tillbaka eller nöjde dig med ett ställe? Jag tycker för övrigt att det är rätt skönt att åka runt lite, utan barn och 18 väskor är det rätt skönt med omväxling!

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.