East side gallery – ett måste i Berlin

21 november, 2016

Ja men faktiskt, East Side Gallery är ett måste om du besöker Berlin. East Side Gallery är alltså en del av Berlinmuren som fortfarande finns kvar på sin gamla plats. För delar av muren hittar du utspridda runtom i Berlin som konst och påminnelser om vad som varit.


Som vanligt när vi besöker något så är det ett renoveringsprojekt. Konsten som sträcker sig längs denna del av Berlinmuren har nämligen fått utstå en hel del klotter under tiden sen 1990 då konsten gjordes när muren revs. Renoveringar har skett eftersom och nu höll stora delar av muren på att fräschas upp. Det innebar att det stod bygg-staket uppställda längs stora delar av muren, vilket var lite synd.


Men det var ändå häftigt och se den. Hög är den, som ni ser och floden Spree som flyter bakom försvann helt ur sikte för de stackarna som var kvar på östra sidan. Även om nu det troligen var deras minsta problem.

Med tanken på oroligheterna i världen just nu, det Amerikansk valet och osäkerheten som sprider sig så fick man en obehaglig påminnelse om hur fel det kan gå när vi gick efter muren. 

Någon var klok 1990 – vi borde lyssna och ta åt oss!


I början var det frihet! Låt oss påminna varandra om att frihet är det viktigaste, om att man får tycka och tänka som man vill, men man får inte tycka och tänka vad någon annan ska göra. Det är stor skillnad på frihet och frihet! Du har friheten att  tycka att jag ska ha keps, men du får inte tvinga mig att ha keps. Jag får tycka att jag inte vill ha keps och frihet att ta det beslutet.


Det är oundvikligt att gå länga muren utan att fundera över vad som har varit och vad som kan bli. Låt oss se till att de här var då och att vi är klokare nu. 

Men oavsett vilja att fundera över världens möjligheter och bekymmer så rekommenderar jag ett besök till East Side Gallery. Fördelen med hösten är att det inte var så mycket folk. Men med tanke på hur mycket folk det ändå var med avseende på vädret så kan jag bara tänka mig hur tjockt det är på sommaren.


Så är du i Berlin – se East Side Gallery, det hör fasiken till allmänbildningen. (Och det kommer från mig!)

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.