Är det stängt i Berlin på söndagar – svar Ja!

22 november, 2016

Om du någonsin har frågat dig: Är det stängt i Berlin på söndagar så är svaret ett glasklart Ja! Det är stängt. Det är väldigt, väldigt stängt.

Ironin i det här var att jag och mamma hade diskussionen tidigare i veckan om att ryktena säger att det är stängt på söndagar om att Tyskland är kända för att ha stängt på söndagar. Men 2016 i en storstad som Berlin kunde vi bara inte tänka oss att allt skulle vara stängt. Små affärer, stora affärer och mataffärer – några måste väl ändå vara öppna i en storstad som Berlin. Men icke!

Det enda som fanns öppet på söndagen var restauranger och några caféen. Det enda vi lyckades shoppa under söndagen var några fina chokladkakor, då de verkade ha kommit runt lagen lite genom att även bedriva café-verksamhet i lokalen. Det positiva – det blev ju uppenbart billigt. Det tråkiga – shoppingen i Berlin blev väldigt begränsad för oss.

Men så här i efterhand var det mer logiskt att öppettiderna under lördagen var desto mer generösa, till 20 på de flesta håll. Efter lite efterforskningar kring det här om varför allting var stängt – det var liksom för stängt för att folk skulle välja själva – så konstaterade vi att det fanns en lag. Tydligen gäller enligt tysk grundlag det gamla kyrkliga tänket att söndag är en vilodag. Och du skall icke shoppa på en vilodag! Däremot verkar äta bör man annars dör man gälla, för restauranger var ju som sagt okej att ha öppet.

Så vad gjorde vi då?
Vi spenderade förmiddagen med att fönstershoppa i alla lyx butiker kring Kurfurstendamm  – Gucci, Versace, Porsche Design, Jill Sanders – you name it it was there. Det var faktiskt rätt praktiskt när allting var stängt, för man kunder trycka nosen mot glaset och inspektera detaljerna utan att någon undrade vad man sysslade med.

Någon timme senare gick vi in och bokade bord klockan 14 på Hard Rock Café, det är nämligen en klassiker när jag är på semester. Tokyo done, Surfers Paradise done, Dublin done, Stockholm Done och ett gäng andra runt omkring. Utbudet av Hard Rock Cafés var dock lite dåligt på Tobago – undra varför. Kanske är där jag ska starta en franchise!

Sen traskade vi runt en stund till innan vi insåg att okej det är kört ALLT är stängt och fick ta en fika i väntan på lunchen. Äta för ätandets skull liksom – starkt rekommenderat för formen haha. Men med 42 000 steg dan innan kändes det ändå okej!

Är det stängt i Berlin på söndagar - svar Ja!

Är det stängt i Berlin på söndagar – svar Ja! Då får man dricka kaffe latte!

Så klockan 14 infann vi oss på Hard Rock för en fin burgare (jo, ja jag kanske har en viss förkärlek för burgare!)och fick en supersnäll och rolig servitris.

Är det stängt i Berlin på söndagar - svar Ja!

Är det stängt i Berlin på söndagar – svar Ja! Då får man hänga på Hard Rock Cafe!

Klockan 15 var vi klara och hade planerat att röra oss mot flygplatsen vid 17. Vid 16 hade vi redan gått i zig-zag runt kvarteret, och visserligen hittat lite fina gator. Men allting var ju fortfarande stängt och ätandet hade liksom nått en gräns. Så strax efter 16 tog vi bussen till flygplatsen.

Vi tänkte att man brukar ju kunna checka in hyfsat tidigt och på arland var det bara bagage drop. Så dock inte på Tegel i Berlin. Där fick vi inte checka in på världens minsta terminal förrens 90 minuter innan flighten. Så vi släpade väskorna till de enda två affärerna som fanns öppna och tittade på onödiga prylar. Tydligen är det i alla fall okej att ha öppet på flygplatsen på vilodagar. Men flygplatsen var mini och terminalen densamma. Så tyvärr gick söndagen lite i väntandets tecken.

Men – trots det var det en skön dag. Vi strosade runt, och till skillnad från lördagen var vädret på vår sida. Nästa gång ska vi dock se till att vara där efter den 21 Dec för då drar nämligen julmarknaderna igång. Vi såg bara förberedelserna överallt. Hade en önskan om att dricka Gluhwein, men inte ens det lyckades jag få. Troligen är det väl någon lag är det är okej att börja köra julmarknader med. Men de å andra sidan tror jag kan vara riktigt häftiga – men även de mest fokuserade på käk verkar det som!

Summan av resan – trevlig resa till Berlin. Jag åker gärna tillbaka!

32

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.