Att möta en marknadslegend – Philip Kotler i Stockholm

23 november, 2016

I måndags hade jag en once in a lifetime-chans (troligen!) att se på Philip Kotlers föreläsning i Stockholm. För er som inte vet är alltså Kotler marknadsföringens motsvarighet till fotbollens Zlatan. Han är skiten liksom.

Jag har en tjock lärobok står här i hyllan (om inte fler) och det är lite bibeln inom marknadsföring. Nu har visserligen Kotler skrivit ett otal böcker. Men är det någon som vet vad han snackar om inom marknadsföring så är det Mr. Kotler.

Att möta en marknadslegend - Philip Kotler i Stockholm

Kotler är alltså amerikansk, och var tidig med att påtala att med viss ironi kring smarthet att ja vi har ju valt Trump till president. Är nog inte alla Amerikanska medborgare (eller andra medborgare) som är helt nöjda med det. (Mycket underligt eller?)

Om någon hade frågat ålder på Kotler och jag bara skulle gå på utseende och uppförande hade jag kanske sagt runt 70. Gubben är 85 år gammal och åker fortfarande runt och gör föreläsningar i hela världen. Han är också ganska väl insatt i AI (Artificiell Intelligens), allt vad Internet och E-handel innebär och alla nya sätt att handla och agera på i världen. Nu kan han ju inte detaljkunskapen, men en väldigt bra bild av tekniken i det moderna samhället. Mycket imponerande för en herre på 85 år, mycket imponerande! Nu behöver han väl kunna det för att hänga med inom sin bransch. Men man kan ju tycka att man kanske lägger marknadsföringen lite på hyllan vid 85, men icke!

Här nere ser ni Kotler himself…

Philip Kotler vs. Koenigsegg… och som ni ser var den andra mannen på plats Christian Von Koenigsegg, honom tänkte jag skriva lite mer om imorgon.

Det var häftigt att få se Kotler live. Efter att ha läst hans böcker och drillat hans teorier att få höra det från honom själv. Det låter ju helt klart enklare när man lyssnar på någon som själv vet hur hen tänker. En teori kan ju låta komplex. Men när man själv formulerat den har man liksom alla möjligheter att förklara den som man vill. Eftersom det är ens egen. Det gjorde att det kändes enklare.

Kotler delade också med sig av lite Tips till en CMO (Chief Marketing Officer).Tips till en CMO (Chief Marketing Officer)

  • Representera VOC – kundens röst
  • Lägg bara halva din tid på marknadsmänniskor
  • Ha en bra relation med alla, speciellt VD (CEO) och Ekonomichef (CFO)
  • Var involverad i att skapa framtidens strategi

Jag tycker ändå att jag lyckats ganska bra med detta! Försöker alltid representera kunden vid ledningsmötena. Lägger en stor delen av min tid på att diskutera med andra avdelningar. Kommer bra överrens med både VD och Ekonomichef. Och är definitivt involverad i att skapa framtidens strategier. Hur skulle jag inte kunna vara det? Det är ju det som är skoj ju!

Det var häftigt att se Philip Kotler, the father of modern marketing som de brukar kalla honom. Det kommer att bli mer personligt att läsa hans böcker nu, vilket så klart är trevligt. Tror faktiskt jag ska införskaffa hans sista Lateral Marketing: New Techniques for Finding Breakthrough Ideas

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.