Zipline i Sverige – Sommaräventyr

25 augusti, 2019
Zipline i Sverige

Zipline i Little Rock Lake, hur hamnade vi där? Jo historien började i December 2018. Vi fick ett mystiskt paket under granen, men kluriga gåtor, röda snören och stenar. Efter mycket klurande och hjälp kom vi fram till följande. Det var sten som i rock, den röda tråden stod för Röd-bana och ja hela äventyret var Zipline i Little Rock Lake. Som då trots namnet ligger i vårt kära hemland Sverige och inte i USA som man kan få känslan av.

Som de flesta av våra äventyr låg det dock inte nästgårds. Little Rock Lake ligger strax utanför Växjö, där vi stannade 2 nätter på Elite Hotel och hade lite för-semester känsla. Härligt.

Vad är Little Rock Lake?

Little Rock Lake, eller Sweden Zipline, har adressen Bränderydsvägen Sawcreek Crownpark, 360 72 Klavreström. På Svenska – ut på en grusväg på småländska landsbyggden. Men oroa er inte, det är inte speciellt svårt att hitta bara man är vaken. Och fint är det också!

Själva anläggningen ligger högt uppe på ett berg, och motorn i bilen fick jobba även om vi har en SUV med 4-hjulsdrift. Husvagnar får av förklarlig anledning parkera nedanför berget, men det finns en genväg att gå upp!

Utsikt från Little Lake Rock - Zipline i Sverige

Anläggningen på Little Rock Lake är en superfin. Där kan du både bo, käka, tält, campa, bada, leka, vandra eller äventyra zipline. Och deras prislista delar med sig av alla möjliga sorters äventyr som man liksom missar att de ens finns om man inte varit där. Hemsidan ger de inte rättvisa och vill du ha en äventyrshelg skulle jag helt klart rekommendera att forska i möjligheterna att sova kvar och njuta av omgivningarna! Deras kock är dessutom helskön och vi fick 15 minuters lektion i vikten av bra kaffe under lunchen!

Kamikaze – Zipline Röd ”Helhetsäventyret”

När vi bokade kallades det här äventyret Kamikaze men Sweden Ziplines egen beskrivning av det nämligen ”ska man väl åka Zipline, så vill man göra det ordentligt” sammanfattar värstingvarianten av Zipline väl.

Total 2610 meter stållinor (med Certex linlås!) fördelat på 8 linor. Först upp över hängbron, som känns som ett test för att sålla bort personer som inte pallar höjden tidigt innan man kommer in i skogen. Som för övrigt är en nyckelbiotop, vilket innebär att området är unikt och skyddat och särskilt viktigt för ekosystemet. Vi vandrar några meter mellan två banor i fin skog.

Zipline Little Lake Rock - Daysbyju

Zipline – hur var det då?

Zipline är alltid kul, så länge man känner att säkerheten finns där. Little Lake Rock känns verkligen gediget, det är välbyggt och man får känslan av att här håller man på att bygga något långsiktigt. Jag tror vi kommer höra mer om det här stället inom några år. Fint, välskött och genuint.

För börjar man med säkerhetsgenomgång, får stoppa in allt hår i en buff (för aj, aj att fastna i en stållina!), får specialväska om man önskar för att ta med telefon, mediciner etc. Samt såklart klättersele, handskar och utrustning.

Totalt var vi 8-personer som var med i vår grupp, vilket ger gemenskap men gör att det ändå går okej fort. 2 av linorna är så kallade dubbellinor vilket innebär att du kan tävla med t.ex. din kompis om att komma först över. Jag vann! Enda problemet var att jag missade att greppa tag i målet och gled tillbaka långt ut på linan igen. Men jag vann, och det är ju faktiskt det som räknas. (Om man glider tillbaka är det bara att vända på sig och dra sig med hjälp av händerna längs linan, lite träning, men ingen fara!)

Hur var guiderna

Guiderna är trevliga och en av våra unga guider bidrar verkligen med känslan att man bryr sig om de som kommer hit. Han kom nämligen hit med sin familj för någon månad sen (vilket då var Maj 2019) och hade inget sommarjobb i Tyskland som de kom från. Så hans mamma frågade helt enkelt om han kunde sommarjobba här – och ja det gick ju bra! Så nu var han upptränad i säkerhet och tog väl hand om oss. Dessutom var han själv supernöjd med bra lön på ett härligt ställe i Sverige. Lite kul kuriosa! Och hans kollega var svenska och hade varit med i matchen så de hade kolla på läget!

Säkerheten kändes bra, då vi från fint väder och sol helt plötsligt hamnade i en riktigt åskskur där det åskade, blixtrade och ösregnade från öppen himmel. Vi hade endast en zipline kvar att åka (en av dubbellinorna) och det hade varit snörpligt att avsluta. Basecamp, och en av de som byggt anläggningen från början, kom körandes med bilen som skulle kunna hämta upp oss. Men då molnen snabbt gled förbi kunde vi stå och vänta tills det slutat regna och åskan dragit förbi långt bort. Sen fick vi äntligen åka till målet och därifrån fick vi skjuts tillbaka till Basecamp! Men först gruppfoto! (Jag är alltså den som försvann in bakom guidens huvud!)

Zipline på Little Lake Rock – den seriösa bilden
Zipline på Little Lake Rock – den misslyckade hoppbilden
Zipline på Little Lake Rock – det hoppande benet!

Herrn i jeansshorts och damen i rosa var för övrigt supercoola pensionärer. Det här var en present och de körde fullt ös, nyss hemkomna från golfsemester i Spanien och MC-semester i Skåne. Jag ska också bli äventyrspensionär!

Mer Zipline och höghöjdsäventyr:

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.