Visual Basic och Macros

29 mars, 2017

Idag har jag fått nörda ner mig riktigt i Excel. Fast egentligen har det inte varit så mycket klassiskt Excel-hack. Utan fokus har legat på att göra macros. Ni vet när man kan trycka på en knapp i Excel och så Swoosh så har allting löst sig.

Nu är det ju inte så att ”infoga swoosh-knapp” finns, så någon måste liksom bygga logiken. Det var det som jag pysslade med idag. Utbildningsdag på Lexicon i World Trade Center. Varit där förut på Adobe utbildningar (Indesign, Photoshop och Illustrator) och nu var det som sagt dags för Macron i Excel.

Till min glädje visade det sig att det mesta av dagen spenderades med att skriva kod i VBA – Visual Basic for Applications. Jag har ju läst C++ för några år sedan (typ 2009!) och har ju därför tankesättet och intresset kring kod, men däremot kan jag inte språket VBA. Med lite närmare efterforskningar så är VBA inte kompatibelt med Visual Basic.NET utan är en gammal version av språket. Men då de helt klart brås på varandra så är det ju alltid bra att lära sig ett språk för att underlätta för ett annat. (Danne har ju snöat in på C# så har inte lyckats undvika att i alla fall lära mig en del.)

Så idag har vi knåpat funktioner och procedurer. Spelat in macron, skrivit egna macron och blandat båda. Fått svar på hur man ska göra när man egentligen vill dunka huvudet i väggen för att Excel är dumt (svar: skriv ett macro).

Det roliga var att vi ”all girl power idag”. Bara 4 stycken tjejer som ville lära oss det där med macron mer. En tjej som läst Java innan, jag som kunde lite om C++ och två som inte alls kodat innan. Kul! Det gick riktigt bra. Hann kika på allt från formatera listor till att räkna ut hur lång tid det skulle ta att resa till Stjärnan Rigel (svar: jävligt lång tid!). Och passande så här i deklarationstider – räknat lite på skattesatser!

Visual Basic och Macros

Efter att mest ha tittat på en skärm hela dagen kom jag hem till det här!

Kontrasten

Helt stilla. Bara fågelkvitter. Inget brus.

Kontrasten <3

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.