Ska inte ni skaffa barn snart? – Sanningen om att vara kvinna idag

11 december, 2016

– Ska inte ni skaffa barn snart?

Hur många gånger har du som kille fått den frågan? Inte så många va?!
Jag har inget emot barn, alls. De är jättesöta. Oftast. Jag kanske till och med skaffar några sötnosar själv en vacker dag. Men! Och så mycket Men! Det är väl faktiskt mitt beslut och ingen annans?!

Som tjej/kvinna när man närmar sig trettio så verkar frågan ”Ska inte ni skaffa barn snart?” vara helt okej att fråga. När som helst. Av vem som helst. Det är det inte! Hur ofta frågar du någon ”Ska inte du gå ner i vikt snart?”. Inte så ofta va? Varför du inte gör det är troligtvis för att du upplever att det är påträngande. Att det inte är din business. Och guess what. Om jag ska eller inte ska skaffa barn snart, det är faktiskt inte din business. Inte alls!

Som kvinna och mitt i karriären så får man säga vad man vill om att skaffa barn. Men faktum är att det kommer aldrig vara en fördel i karriären. Jag hoppas verkligen att vi kommer till den dagen när det inte är en nackdel. Men vi är inte där än mina vänner. Barn innebär föräldraledigt, VAB, 80% tjänster och karriären i andra hand oftast. Det är inte något en arbetsgivare tycker är super. Det är 2016, men det är fortfarande den verkligheten vi lever i. Med Blondinbella i spetsen hoppas jag att vi en vacker dag kommer till att det är helt neutralt att bli mamma. Att vi har arbeten som tillåter och ser fördelen med både ett familjeliv och ett arbete, där de båda kan gå hand i hand. Men idag skulle jag inte hänga i granen att jag varken försöker eller inte försöker skaffa barn. För det är min (och min sambos) ensak till den dagen vi väljer att säga något annat. Både för karriärens skull och för att det bara råkar kallas privatliv.

Som marknadsförare så arbetar jag dagligen med target marketing, rätt reklam till rätt person. Så jag förstår att jag får reklam för vigselringar, clearblue och allmänt söta barnbilder i mitt sociala flöde. Varför? Jo för att jag är närmare 30, jag har status ”in a relationship” och vi har varit tillsammans ett bra tag. En algoritm ser helt tydligt att jag är en bra kund för t.ex. clearblue. (Precis som jag var en bra kund för alla dateingsiter när jag var singel, my god). Det som stör mig är att min manliga sambos flöde inte översållat av blöjbilder och vigselringar, nej då, där har vi nästa Battelfield och nya rakapparater. Marknadsföring i ett nötskal? Ja, men inte jämställt direkt.

Ska inte ni skaffa barn snart? - Sanningen om att vara kvinna idag

Ska inte ni skaffa barn snart? – Sanningen om att vara kvinna idag

Oavsett. Ska inte ni skaffa barn snart? Helt ärligt, det har du inget med att göra. Jag har läst så många texter, och pratat med så många personer som den frågan är som ett knivhugg för. Som kanske har försökt i en evighet men inte kan få barn. Vad ska de svara den där avlägsna kollegan? Ett ingående svar om deras sexliv och att hans spermier inte riktigt verkar vara kompatibla. Ska inte ni skaffa barn snart? Helt oskyldigt och så känsligt.

Eller de som faktiskt skulle skaffa barn. Kanske flera gånger. Men som bara resulterat i missfall. Ska inte ni skaffa barn snart? Vad tycker du att de ska svara till den där fastern som de såg senast 2012? Jo då, kanske… men vi har gråtit fler gånger än du kan räkna på ena handen för att det inte går. Nej snälla, be ingen ge det svaret.

Jag förstår – Ska inte ni skaffa barn snart? Helt oskyldigt. Bara lite nyfiket. Ni verkar ju trivas så bra ihop, klart ni ska ha en liten parvel. Jag förstår. Men snälla. Den dagen det kommer ett litet barn, om det gör det, så kommer du få veta. Det är svårt att dölja en stor gravidmage. Du behöver inte fråga.

Ska inte ni skaffa barn snart? – Tyvärr, det har du inte med att göra.

0

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Du vill inte ha barn - det är okej - DaysbyJuDaysbyJu 13 februari, 2018 at 20:18

    […] det här lite grann. Jag försöker inte hänga ut någon här. Men precis som kommentarer ”ska inte ni skaffa barn snart”  så är kommentarer ”du kommer nog ändra dig när du blir äldre”  helt […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.