Påsken 2020 – Som vanligt fast ovanligt

15 april, 2020
Påsken 2020

Påsken 2020 – när alla andra saknar sin resa till fjällen, långhelgen till Barcelona och stora middagar med vännerna så får jag väl säga att min påsk ändå var ganska vanligt. I mina mått mätta. Men såklart kändes det väldigt konstigt att fira påsk helt utan familj och släkt. Det är ju ändå standard med påskmiddagar och sociala sammankomster. Men så inte detta år.

Påskpynt i sista stund

Hela påskpyntandet och påskkänslan kom lite på efterkälken i år. Det kändes liksom inte som läge och dessutom har det varit full fart på jobbet. Så på skärtorsdagen stod fortfarande många av påskpynten kvar på köksön, dit de avancerat från förrådet dagen innan. I vanliga fall brukar jag med glädje påskpynta i alla fall en vecka innan påsk. Jag tycker, som ni som varit med ett tag vet, mycket om julpynt och påskpynt. Men när datorn stängdes ned för veckan tidig eftermiddag så fick de sista sakerna fördelas ut i hemmet. Och sen blev det påskris av vår buske utanför – det har blivit tradition. (En tidskrävande och tålamodsprövande sådan).

Som resten av Sverige

Precis som stora delar av Sveriges befolkning så har jag pysslat hemma under påsken. Och precis som stora delar av Sveriges villaägare så har jag fixat med huset. Jag och Daniel påbörjade för ett tag sedan ett garderobsprojekt. Eller ett sängprojekt. Det beror lite på hur man ser det. Vi håller på att platsbygga en säng med förvaring och med garderob till. Precis som med alla andra projekt så tar det mer tid än man tror. Men nu är i varje fall både garderob och säng på plats. Däremot saknas det fortfarande utdragbara lådor under sängen. Men Corona-epidemin är ju inte över ännu så vi lär ju hinna klart!

Påskbord för två och äggtävling

Faktum är att det blev inte ett endaste ynka påskägg i år. Det blev dock en påskhöna fylld med chokladägg och julskum. Det är ju inte fyskam det heller! Jag brukar annars vara ganska bra på att både ge och få påskägg. Men lösgodishyllorna kändes allt annat än lockande i år faktiskt. Undra hur lösgodisförsäljningen påverkades i år! Många mor- och farföräldrar som höll sig borta ifrån butikerna säkert.

Men vi försökte i övrigt fira påsk så likt som möjligt. Det blev påskmiddag för två. Men det såg mer ut som att det var för 8 personer. Vi tänkte att det som blir över kan vi äta sen. Som vanligt. En sak som jag fallit för som Daniels mamma alltid gör är räkomelett. Så gott! Så i år fick jag helt enkelt göra min första egna. Riktigt fin blev den!

Men vi valde faktiskt att avstå från kokta ägg på själva påskbordet, då vi insåg att de ändå inte skulle orkas med. Så i sista sekund på Annandagen blev det dags för den årliga äggtävlingen. Man vinner äran som det så fint brukar heta. Vattenfärger är för barn så vi kör äggfärgning med lökskal istället. Superenkelt!

Äggfärgning med lökskal hör påsken till

Du behöver:

  • Ägg
  • Lökskal (röd, gul, vitlök eller vad du nu har hemma) Bara de torra bitarna av löken.
  • Aluminium folie
  • Ris
  • En skål med vatten
  • (Kastrull, Timer…)

Du gör helt enkelt så att men hjälp av vattnet i skålen fäster du riskorn på ägget. Sen omsluter du de delarna av ägget som du vill få färgade med torrt lökskal. När du är nöjd virar du aluminiumfolie runt ägget för att hålla det hela på plats. Sen vips ner i kastrullen och koka äggen. Tips: Koka äggen lite längre än vanligt då folien gör att det inte verkar bli varma lika fort.

Sen är det bara att skölja av äggen och rösta om vems ägg som är finast! (Alla kommer garanterat rösta på sina egna…)

Påsken 2020, en Stay-At-Home-Verison!
Käkade du något lösgodis eller blev det mest ägg?
Kommentera med en lämplig emoji i kommentarerna!

Påsken 2019

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.