Köra Lamborghini – Ring Knutstorp

11 september, 2019
köra Lamborghini

Att köra Lamborghini har länge varit en dröm. Specifikt har jag velat köra på bana. Egentligen inte så pjåkigt vilken sportbil, men sportbil på bana. Det är sådana saker som jag pratar med mina tjejkompisar om – köra Lamborghini och träna kampsport – bland annat.

Sådan tur var har jag också kompisar som lyssnar. Så det här året har varit fullt med roliga upptåg. Som takvandring, zipline och så till sist att faktiskt köra Lamborghini – på bana!

Var kör man Lamborghini?

Jag fick ett presentkort från upplevelse.com på bankörning med sportbil. De i sin tur har ett samarbete med Sports Car Rental. Tidigare verkade det som att det hållits evenemang runtom i Sverige, i alla fall både på Ring Knutstorp och på Mantorp. Men även i Stockholmsområdet. När jag i slutet på Maj kollade när man kunde köra Lamborghini – var det endast ett datum veckan efter, ett datum i slutet av Juli och ett datum i September när vi skulle på bröllop som fanns tillgängligt. Samtliga på Ring Knutstorp i Skåne.

Vi styrde om semesterplanerna lite och roadtrip ner till Skåne fick bli en upplevelse i sig. Och så här i efterhand blev det en mycket bra semester. Vi hann se och uppleva mycket där både höghöjdsbana och bankörning var en del av en intensiv vecka.

Ring Knutstorp ligger i Kågeröd

Vi hade bokat rum på Kågeröds Värdshus natten innan. Även det enda alternativet i Kågeröd som ligger mitt ut i ingenstans bland typiska Skånska fält. Mysigt ändå.

Ring Knutstorp är en riktig motorbana där bland annat STCC anordnas och banan går ibland under namnet Sveriges Nürburgring. Inte för att jag har någon större erfarenhet av bankörning, men svängarna var tuffa och banan har också dolda krön som kräver en skicklig förare.

20190729_094507

Dags att köra Lamborghini!

Pirrig och lätt tidspessimistisk dök vi upp tidigt. Informationsmailet, som jag själv sett till att få då kommunikationen var knaper, informerade mig att jag skulle vara på plats 30 minuter innan start. Så 09.10. Vi var på plats 08.50 vilket gjorde att jag till och med hamnade i gruppen som hade starttid innan mig. Men det gjorde ju ingenting!

Vi registrerades, Dansken som insåg att svenskar var livrädda för att försöka förstå Danska övergick snabbt och med ett skämt till Engelska. Han hade gjort det här förut och tänkte inte utsätta oss för det nervösa försöket att försöka förstå danska. Han gick igenom konernas placering på banan. Att 3 koner i rad betydde bromsa. Och då var det verkligen Bromsa som gällde. På raksträckan kan man trycka upp supersportbilarna i över 200 km/h, så att fega med de hårda bromsarna innan den skarpa kurvan kan få drastiska konsekvenser. Men bromsa inte heller för tidigt – för ni är ju faktiskt här för att köra supersportbilar sa han! Vi förstod.

Sen skulle vi också sikta mot koner som stod två och två. Det skulle nämligen ge oss rätt linje på banan.

20190729_094604

Flera Lamborghinis på plats

Vi som skulle köra, tror vi var åtta stycken, hade valt olika bilar att köra. På plats fanns en Porsche 911 Carrera, en Ferrari Spyder, en Lamborghini Huracan, och en Lamborghini Huracan Spyder – alltså cab, samt en Audi R8.

Vi skulle ta plats vid de skyltar som var lediga sa de. Alla som skulle köra Lamborghini styrde kosan mot den gröna Huracanen som inte var cab. Lydig som jag är ställde jag mig bredvid Spydern, men insåg snart att ingen annan gjorde så och flyttade över mig i kön till den snorgröna, råcoola Lamborghini Huracanen. Där stod jag kvar, och väntade hellre lite extra för att få köra den än cabrioleten. Faktum är att trots att jag var nästan sist ut så var det ganska bra. Det gjorde att jag fick kika på sportbilarna och njuta av stämningen.

Att köra Lamborghini

För sen blev det ju äntligen min tur, jag hade lyckats vänligt men bestämt tacka nej till att köra cabben – precis som alla andra grabbarna. För ja, som vanligt var jag ju enda tjejen där. Alla andra var med som support och tog bilder. Jag hade Danne – han fick nöja sig med att titta på!

Några körde 4 varv på banan, andra 3 och några som jag endast 2 varv. Så det gällde att njuta max för det innebar några få minuter aktiv bankörning. Körde man 4 varv var första varvet lite uppvärmning. Men min co-driver sa att kör du bara 2 så kör på när du känner dig som du har kontroll.

Där är det nog en nackdel att vara tjej. För många av oss är ju, trots allt, lite mer försiktiga av oss. Att köra en bil för miljoner av banan kändes inte så aktuellt. Efter att stolen justerats in rullade vi ut ur depån. Fick stanna för röd flagga vid raksträckan och blev utviftade när det var grönt att köra. Tryckte på gasen och svängde in i kurvan.

20190729_093345

En utmaning

Med bara två varv att köra var det en utmaning att hitta ett flow. Kurvorna som visserligen sett skarpa ut från sidan kändes ännu skarpare i bilen. Att bara sitta bakom ratten på en bil en motor som vrålar om man trycker plattan i botten är en speciell känsla. Att trycka ordentligt på gasen över ett krön med dold sikt, det är också en speciell känsla. ”Lita på mig” sa killen bredvid. Jo tack, hur lätt är det liksom!

Efter kurvorna och nästan ett varv kört närmade sig raksträckan. De tre konerna dök upp och jag tryckte ner gasen ordentligt och, ja då händer det något på sådana här bilar. Jag började bromsa när kurvan närmades sig och min co-driver sa fortsätt gasa. Och just ja! Vi skulle ju inte bromsa förrens de tre konerna, attans. Ja men nästa varv – då ska jag trycka plattan i botten ordentligt.

Bara det att om man kör 2 varv innebär det att man kör in i depån varv 2. Depån ligger bakom raksträckan och alltså blev det ingen mer plattan i mattan. Det var en liten miss, men att köra kurvor med supersportbilar är inte heller helt fel – för stora delar av banan är kurvor av olika slag.

Med ett leende på läpparna efter att ha gasat på och känt G-krafterna ut ur riktig snäva svängar – svängde jag åter igen in i depån.

20190728_215101

Skulle jag vilja köra igen?

Absolut! Men nästa gång vill jag köra mer! Inte fyra varv, jag vill köra en halv dag. Verkligen lära mig hitta spåren, känna in bilen och gärna med en riktigt grym coach vid min sida!

Om du aldrig kört en sportbil är det absolut en grej att göra. Har du aldrig kört bana och undrar om det är något för dig, är det också toppen.

Alternativet att köra Lamborghini på vanlig väg finns också. Då kör man en längre tid, men kan såklart inte maxa upp bilen i 170 km/h (om man inte vill riskera att körkortet far all världens väg då vill säga…). 170 var det jag lyckades trycka upp den i på raksträckan – hade ju varit fint att spränga 200 men jaja, en annan gång! Så om du funderar på att köra på bana, eller köra Lamborghini, eller någon annan sportbil. Fundera på vad det är du verkligen vill ha ut av det – tid i bilen, eller topp fart? För några få varv går fort!

6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.