Hemgjord sushi och softar lördag

5 mars, 2016

Idag har jag äntligen tagit tag i mitt senaste matprojekt – nämligen att göra hemgjord sushi! Och vad gott det blev – och vad mycket det blev!

Hemgjord sushi

Då jag aldrig gjort hemmagjord sushi tidigare tog jag lite hjälp av Tokyoyo guide till den perfekta Sushin – följde väl inte alla anvisningar, men blev riktigt bra!

Hade tidigare handlat alla sushi ingredienser som behövdes, men så klart inte grönsaker då det är svårt att lagra i obestämd tid. Så tog det jag hade hemma – gurka och avokado, och blev riktigt bra. I  maki-rullarna är det sushiris med sushisu (risvinäger+socker), fyllningen är gurkstavar (tog bort det vattniga i gurkan först!), rå lax (syndade och tog färdigfryst, men det funkade helt okej, kanske inte lika vackert då!) och avokado och så klart lite wasabi. Nigiri blev med lax och med avokado och wasabi. Man kan ju sätta fast det som ligger ovanpå riset på nigiribitarna med en bit nori (sjögräsark) men det kändes som överkurs och vet ni vad – fördelen med att käka sushi hemma är att man faktiskt kan hålla i den med handen om det inte går något bra med pinnarna!

Sushin serverades med japansksoya blandat med wasabi – (jösses vad det slog i näsan, ni vet som med stark senap!), Misosoppa och lite gari (inlagd ingefära)

Daniel tycker inte om sushi så han ”lördagslyxade” med Gorby’s piroger, det är så måltiderna fungerar i vår lilla familj.

Lördagsmiddag med sushi och piroger

Eftersom jag liksom lyckades göra sushi för typ 4 personer så behövde jag i varje fall inte gå hungrig! 17 bitar sushi senare gick det liksom inte längre och de sista skramlande bitarna fick hamna tillsammans med två hela sushirullar i en låda i kylen.

Tänkte mig kvällsmat imorgon kanske på det som blev över – om jag vågar! Alla (läs internet) säger att sushi blir dåligt så snabbt, rent smakmässigt är det väl helt ok om det inte smakar lika bra, men man vill ju inte bli sjuk. Men jag tänker att rå lax kan ju ändå ligga i kylen några dagar utan att det är någon fara, men då tillagar man ju den sen. Nu ska jag ju äta den rå, men borde väl inte vara någon fara om den är i kylen? Känns ju sjukt onödigt att slänga massor. (Ja, ska göra mindre nästa gång!)

Annat som hunnits med idag är promenad i skogen och nyss blev det mello på TV!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.