Grönt bälte i Jujutsu – De olika bältena och färgerna

12 februari, 2020
grönt bälte i jujutsu gradering

I januari var det äntligen dags för gradering i Jujutsu igen och denna gång stod grönt bälte på tur! Kul säger du om du har lite koll! Öhm okej, om du missat det där med de olika färgerna i Jujutsu (eller Jiu jiutsu om du vill köra den internationella varianten).

De olika bältena – olika färgerna i Jujutsu:

  1. Vitt – (6:e kyu) – Du har noll koll och har precis börjat! (Bra beslut!)
  2. Gult – (5:e kyu) – Du känner dig fortfarande rätt lost på mattan, men börjar fatta läget!
  3. Oranget – (4:e kyu) – Du har tränat minst 2 terminer och din Gi känns inte längre så främmande.
  4. Grönt – (3:e kyu) – Du har tränat i minst 2 år och handlederna känns ömma efter graderingen!
  5. Blått – (2:a kyu) – Du har tränat i minst 3 år
  6. Brunt – (1:a kyu) – Du har tränat i minst 4 år
  7. Svart – (1:a dan) Du har tränat i minst 5 år
received_1033951936969588
Fotograf: F. Vingstedt

Sen kan du gradera till olika nivåer inom svart – som kallas Dan. Efter varje ny Dan får du ett streck på ditt svarta bälte som representerar den dan nivå du har. Efter rackarns många år av ihållande träning kan du få ett röd-svart bälte som representerar 6:e till 8:e dan och 9:e, 10:e dan har ett rött bälte. Till dessa bälten finns inte ens någon rekommenderad minsta tid. Men rekommenderad minsta tid till 5:e dan är 13 år så, ja du behöver ha tränat jujutsu läääänge.

received_727542981108331
Suddig men nöjd! Fotograf: F. Vingstedt

Äntligen grönt bälte

Så efter två års träning var det äntligen dags för gradering i mitten av Januari. Vanligen graderar vi i December, men det blev helt enkelt lite för många då. Efter några extra träningstillfällen och ett antal timmar i Dojon kände vi oss ändå hyfsat redo för gradering.

Vi hade fått veta att denna gång skulle det gå ganska snabbt, runt 1,5 timme. Jo tjena. Nästan 4 timmar efter att vi anlänt till träningslokalen stapplade vi ut därifrån. De flesta av oss med en djurisk känsla av jakt på föda! Mat!

Men det gick bra för mig! Tyvärr skadade sig min graderingskompis halvvägs igenom graderingen. (Antingen stoltserar jag med att jag golvat en kille, annars kör jag den ödmjuka varianten att hela anledningen var högst oklar.) Det gjorde att jag lite nervöst fick byta graderings-kompisar till ett annat par och vi fick turas om. Men det gick ju också bra sådan tur var!

received_899247093824253
Fotograf: F. Vingstedt

Hela grejen med Jujutsu-graderingar är att det blir fler, och fler och fler saker att komma ihåg för varje år. För grundteknikerna ska man visa upp vid varje gradering och dessa blir fler och fler. Sen ovan på det ett gäng andra tekniker där grundteknikerna appliceras i mer realistiska anfall och hot.

Som sagt nu har jag lämnat de ljusa färgerna bakom mig och det känns bra att vara på den mörkare sidan, med grönt bälte! Jag gillar grönt!

4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.