Ett besök till livliga Acheron River

30 oktober, 2019

Ingen semester är fullbordad utan ett litet äventyr, Greklandsvistelsen lockade med Acheron River. Floden ligger i Grekiska Epirus området och är 52 kilometer lång. Inte för långt från semesterorten Parga kan du upptäcka floden på diverse sätt.

Grekisk mytologi on Acheron River

Acheron-floden är även känd som floden Styx från grekisk mytologi. Det var här myten säger att Achilles blev odödlig när han doppades i floden av sin mamma. (Värt att notera är även att uttrycket Achilles häl kommer av att det sägs att hans mor höll honom i ena hälen när han doppades i floden, därav blev just hälen hans svaga punkt!)

Acheron River eller Styx ansågs även i grekisk mytologi vara den underjordiska floden som var en gräns mellan livets och dödens riken.

20191004_131358

Kom till sak…

Okej, tillräckligt om grekisk mytologi. Åter till nutidens Acheron River. Google lovade kristallklart vatten. Isande promenader i floden och möjlighet till upptäcksfärd med kanot, river rafting eller genom att vandra upp i floden. Så hur var det?

Låt oss börja med att förtydliga att vi prickade in semester i en ett riktigt regn-rusk. Himlen fullkomligt öppnade sig under en dag och det måste ha kommit åtskilliga millimeter. Poolen i villan rann över kanterna och uppfarten till hotellet blev ett vattenfall. Acheron river är en sötvattensflod som kommer uppifrån de grekiska bergen. Om det verkligen ösregnar i flera dagar blir vattenmassorna rätt stora. (Det hade inte regnat alls på fyra månader innan så det regn som kom var välbehövligt och kändes som det försökte kompensera för uteblivna månader!)

Stora vattenmassor tar också med sig jord i farten.

20191004_131331

Vad som skulle vara kristallklart vackert vatten, var alltså lervälling.

Floden som den ska vara

Detta verkade dock vara högst tillfälligt, och fick chansen att se skymten av det riktigt kristallklara vattnet. Det som rann ner i floden från små porlande vattendrag från berget var verkligen helt kristallklart. Och dessutom frysande iskallt.

20191004_131707

Jag hade gjort lite efterforskning som sa att vattnet var kallt, men snart domnar fötterna bort och man kan vandra upp längs floden eftersom den är grund. Jo tack tänkte jag. Så farligt kan det väl ändå inte vara, folk är bara klena. Men nej. Det var fasiken snor kallt. På riktigt!

Vi provgick några meter där promenadstigen tog slut, någon kilometer upp längs floden, där tanken är att man i mindre regniga perioder kan vada ut i floden. Nu var flödena påtok för starka och sikten lika med noll. Men kylan var brutal. Jag gick två meter ut i vattnet innan fötterna ilade. Nej tack, flera kilometer i det här hade inte varit skönt! Dessutom, längre upp längs floden ska man enligt utsago dessutom behöva ”simma en bit”. Öhm… nej. Men om man har fötter av stål, eller flugfiskemundering är det säkerligen otroligt fint att vandra där när förhållandena är de rätta. Acheron river såg ut att ha potential att vara riktigt vackert!

20191004_132033

Turistattraktioner vid Acheron River

Lervällingen såg ut att vara högst tillfällig pågrund av mycket kraftigt regn, så det är förståligt att detta kan vara en turistattraktion i vanliga fall. Nu var vi nästan ensamma eftersom allting höll på att slå igen för säsongen. Men det underliga var att hela området såg ut som det inte varit öppet på 10 år.

Så var det nog däremot inte, det var nog öppet för säkert en vecka sedan. Men en så vacker natur där det dessutom erbjuds kajak, river rafting, zipline och ridning förväntar jag mig ett fint ”camp”.

20191004_131010
Här är parkeringen till Acheron River

Så var inte fallet. Det såg så igenstängt ut. Forsränningsbåtarna såg ut att vara 10 år gamla och skyltarna satt på sniskan. Zip Line skulle jag inte satsa på här, det finns betydligt bättre ställen. Kanot eller kajak upp längs floden, eller ridning hade nog kunnat vara bra oavsett status på själva uthyrningen. Där slipper du vada i iskallt vatten och kan ändå se de delar av Acheron River som inte kan nås till fots på land, den delen som går in mellan klippväggar.

20191004_133403

Är det värt att besöka Acheron River?

Så 10 000 kronors frågan – är det värt att besöka Acheron River? Jo då, det tycker jag. En fin dag är det nog mycket vackert längs floden. Däremot skulle jag inte betala för en dyr färdigpaketerad resa hit, har du däremot hyrt en bil är det en fin tripp genom bergen ner till Acheron river.

20191004_131827
En liten bit finns det till och med en fin promenad längs floden

Det finns möjlighet att äta här under säsong. Det finns möjlighet att gå runt själv utan att vandra i floden för att se området, men räkna inte med någon dagsvandring, här pratar vi någon kilometer. Skippa Ziplinen, förvänta dig inget överdådigt och jag skulle inte satsa på riverrafting heller. Eftersom det är tänkt att du kan vada i floden blir nog forsränningen mindre spännande och mer ”flyta omkring” och nej, båtarna såg ut att ha sätt sitt bäst före datum.

20191004_141023
Zipline en hel meter ovanför marken ;)

Däremot är det ju häftigt att ha doppat fötterna i Styx och gröna berg och kristallklart vatten är aldrig en dålig upplevelse! Så har du tid över och är i Parga tycker jag absolut du ska ta en halvdag till Acheron river! Kanske kan du om det är en riktigt, riktigt varmt även lyckas vada uppför floden – möjligen är även vattnet lite varmare då?!

20191004_132639
Bergen runt Parga och Acheron River är mäktiga!

Acheron Springs Glyki

Acheron river är som sagt över fem mil lång, så den delen av floden som vi besökte från Parga kallas Acheron Springs och ligger utanför den lilla byn Glyki.

26

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Pernilla Thapper 24 maj, 2021 at 11:00

  Hejsan,
  Om du har vägarna förbi någon mer gång tycker jag att du ska våga dig på att gå längre! Det kalla vattnet är som allra värst precis i början där man går i, sedan är det lite bättre. Kallt visserligen men inte den där kylan som gör att man undrar om benen ska frysa till is och spricka när man går ;)
  Det är en riktig adrenalinkick! Man behöver bra badskor och lämna allt utom badkläder vid bilen (om man nu har hyrt en sån). Det är svårt att simma med ryggsäck ;) Jag har haft med en kamera med vattensäkert fodral men det är allt.
  Härlig känsla att kämpa sig uppåt i det forsande vattnet, en kamp emellanåt. Tar ett par timmar, minst, men rekommenderas varmt!

  • Reply Julia 25 maj, 2021 at 20:48

   Hej! Där ser man – någon som vågade sig hela vägen fram. Ja det var ju verkligen fruktansvärt kallt där i början, och jag brukar inte vara den som klagar på kallt vatten! Om jag någon gång mer har vägarna förbi får jag helt enkelt ge det en chans till!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.