En lördag på sörmlandsleden

11 maj, 2019

När mamman önskade sig en vandringsdag i födelsedagspresent var jag inte sen att haka på. Så i Mars paketerades en dag på sörmlandsleden i ett paket (eller ja ett kuvert då…) och idag var det dags att ge sig ut i leden.

Daniels del av presenten var att agera taxi och Taxi Eriksson gjorde ett mycket bra jobb. Vid 12 snåret lämpades vi av vid Fredriksberg för en dag längs Etapp 15 på Sörmlandsleden mot Skottvångs gruva.

En lördag på sörmlandsleden

Solig dag på sörmlandsleden

Veckans väder hade sett allt annat än lovande ut. Måndag morgon lovade nyheterna regn torsdag-fredag-lördag-söndag, i typ hela mälardalen. Men yr tyckte trots allt att det såg lite mer lovande ut. Ju närmare helgen det kom, ju bättre såg det ut. Men SVT hävdade in i det sista att det skulle regna. Vilket det i princip inte gjort varken torsdag-fredag eller lördag.

Idag bjöd vädret på nästan sin bästa sida. En sida som var perfekt för vandring. Strålande sol omväxlat med lite moln. Ingen blåst och temperatur på sådär 14-20 grader beroende på om du var i solen eller inte. Mammas packning inför en resa till Arktis kändes aningens överdriven, men fryser man lätt så gör man. Själv nöjde jag mig med en funktionst-shirt, min Houdinitröja (som verkligen är värd sina pengar!) och en nedpacka regnjacka – just in case. Mestadelen av dagen spenderades dock iförd endast T-shirt. Så skönt!

En lördag på sörmlandsleden

Marvikaren på sörmlandsleden

Etapp 15 sträcker sig genom skog och upp över vidunderliga vyer utöver Marvikarna och skogarna i Södermanland. Leden var lugn men vi mötte ändå lite folk och faktiskt hela tre stycken scout-grupper. Längs Marviken går även en kanotled som jag blev väldigt sugen på att paddla – så fint!

Hela sträckan från Fredriksberg (utanför Läggesta) till Skottvångs gruva var totalt 10,5 kilometer. Något som i löpartermer känns som man klarar av på en timme – men som i vandringstermer mer utgör en heldag. Räknat att man går 3km/h när man vandrar (vilket är helt rimligt) så tar det alltså dryga 3 timmar att gå 10,5 km. Men sen ska det fikas, käkas lunch, tas kisspauser och tittas på spännande saker. Det gör att det tar betydligt längre tid. Vi började vandra strax innan 12.00 och anlände till Skottvångs gruva vid 17 tiden. Alltså fem timmar på dryga 10 kilometer. Inget rasande tempo, men skön promenad med pauser. En riktigt härlig dag.

En lördag på sörmlandsleden

Skogshuggarmons utkikstorn

På Skogshuggarmon finns ett utkikstorn 92 meter över havet, med en fin utsikt över skogarna. Tornet var ett av de mindre stabila jag klättrat upp i, med svajande stege, men fin utsikt. Halvvägs upp funderade jag på att klättra ned, men insåg snart att jag snabbt skulle ångra det. Så jag klättrade upp, beundrade utsikten och klättrade ned för att en stund senare njuta av en lunchmacka med darrande fingrar. Lite spänning i tillvaron var det väl jag behövde! Jag är inte helt kompis med höjder, men skam den som ger sig!

Skogshuggarmon utkikstorn utsikt Sörmlandsleden

Sörmlandsleden till IPA

Väl framme i Skottvångs gruva efter flera timmars promenad i vacker natur, hämtade Taxi Eriksson upp och tog oss hem för dusch och ombyte. Jag konstaterat att både nya byxorna från Revolution Race och vandringskängorna från Meindl hade fått mycket väl godkänt på sörmlandsleden. Sen byttes de ut mot kjol och strumpbyxor och taxin tog oss sedan in till Strängnäs för mat och en god IPA på Bishops.

Sörmlandsleden etapp 15 utsikt

En mycket bra lördag helt enkelt.

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply TravelAnna 13 maj, 2019 at 10:02

  Vad härligt med en dagsetapp på Sörmlandsleden! Det låter som om du klädde dig som jag också skulle göra. Fryser lätt, jag med. ;)

  Kul att du var i Strängnäs. Här bor jag!

 • Reply Sörmlandsleden - Etapp 19 - Ännu en vandringsdag | DaysbyJu 10 juni, 2019 at 00:40

  […] vandringen med mamma i år – Sörmlandsleden till Skottvångs gruva gav mersmak. Så när jag hade en helg över, eller i alla fall en söndag. Frågade jag om hon […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.