Ännu en dag på Sörmlandsleden – etapp 19

10 juni, 2019

För någon vecka sedan tog jag vandringkängorna på ännu en färd. Sörmlandsleden från Henaredalen till Ånhammar – Sörmlandsleden – etapp 19.

Från att ha tyckt det där med vandring verkar alldeles för töntigt, osoft, inte för mig. Så får jag väl ge mig och säga att det är ganska härligt. Friluftsliv kan vara lyxigt och härligt på sitt sätt. Om man kommer över tankar om brist på rinnande vatten, vattenklosetter och ofräscha underställ. (Låt mig återkomma kring detta mer efter Kebnekaise…)

Första vandringen med mamma i år – Sörmlandsleden till Skottvångs gruva gav mersmak. Så när jag hade en helg över, eller i alla fall en söndag. Frågade jag om hon ville hänga med på ännu en tur. Vilket hon vill.

Ännu en dag på Sörmlandsleden - etapp 19

Efter att ha kikat på olika etapper så bestämde vi oss för för sörmlandsleden – etapp 19. 13km var alldeles utmärkt för en dagstur. Att regnet väckte oss fram på morgonen när det stod som spön i backen, gjorde dock utsikterna lite dåliga. Men vi käkade frukost (jag sov över hos föräldrarna efter årets Å-varv) började det så sakteliga klarna upp. När det slutade regna bestämde jag mig för att det går nog ändå! Så vi packade ihop oss och trots att planen var att starta tidigt så var vi nog inte ute på ledens förrens vid 14 tiden. Men det gick ju bra det med eftersom svensk sommar inte bara betyder regn – utan även ljusa kvällar och nätter.

Vi gick etapp 19 bakifrån alltså Henaredalen till Ånhammar och inte tvärt om. I Henaredalen så går inte allmän väg hela vägen fram till starten, och vi fegade dessutom ur på en privat väg så vi fick 2km extra promenad. Vilket inte gjorde så mycket. Egentligen hade tanken varit att starta från etapp 20 och gå Malmköping-Henaredalen, och sen Henaredalen – Ånhammar. Men eftersom det regnade och vi blev sena hoppade vi över första etappen. Men det kan rekommenderas om man har tid och vill ha enkel access till Sörmlandsleden.

Etapp 19 – Henaredalen-Ånhammar var inte alls lika väluppmärkt som den vi gick till Skottvångsgruva. Så man fick hålla ögonen öppna efter Sörmlandsleden markeringarna.

Ännu en dag på Sörmlandsleden - etapp 19

Tips från coachen Sörmlandsleden etapp 19

  • Ha alltid koll på var nästa oranga markering är
  • På kalhyggen innebär oftast ett träd som kapats ca 1-2 meter från marken att det är Sörmlandsleden. (Ibland hade barken med den organga markeringen fallit av).
  • Ha ordentliga skor – vissa delar av leden är ordentligt kletiga. (Som kalhyggen och kohagar).
  • Sista delen (eller första om man går från Ånhammar-Henaredalen) går via ett öppet fält (kohage) kika efter Sörmlandsledsmarkeringarna i ekarna. De hänger nämligen där i snören. Som vi letade först!
  • Är det sommar – ta med badkläder. Ett fint vindskydd med grill erbjuder både övernattning och bad för den som har lust!
  • Missa inte Stenbron – en bro helt gjord i sten, naturligt skapad från urberget och mycket ovanlig. Finns endast ett fåtal i hela världen. Värt att se!
Sörmlandsleden - etapp 19

Vandring på sörmlandsleden

Att få en dag ute i naturen. Med frisk luft, och gärna med mobilen undanstoppad så mycket som möjligt – är härligt. Dagens teknologi och ständiga uppkoppling gör oss stressade. Naturen i sig har visat sig ha lugnande egenskaper på oss (läs Hjärnbalans – av Katarina Gospic). Motion, flera timmar att umgås, frisk luft och ett syfte trots att man bara ”går runt”. Verkligen tillfredsställande. Och du – det finns inget dåligt väder – vara dåliga kläder!

Ännu en dag på Sörmlandsleden - etapp 19
4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.