Bakvända landet

1 oktober, 2016

Alltså Japan är lite kulturkrock, så är det bara. Och för oss svenskar ter sig mycket i Japan som ”bakvända landet”. Man får inte röka ute, men det är oftast helt okej att röka inne. Det finns Take Away, men det är inte okej att käka på gatan.

Här kan man röka – 30 kvm, utan fönster och men med 50 människor. Sista dagen i Tokyo var vi på denna bar, längs ned i en källare. Men inte alls många sittplatser, men med desto mera rök. Tyvärr är det så på många ställen, och här tycks man vara van vid det. Själva hade vi letat efter ett matställe en stund i regnet och bestämde oss för att sitta ned trots rökmolnet. Det var ett bra beslut trots allt. Man vänjer sig vid röken efter ett tag (även om det sved i halsen ungefär en dag efteråt, så har nog fått min beskärda del av passiv rökning för i år nu!). Maten var dessutom väldigt bra. Daniel käkade några kycklingspett och jag någon form av fried noodles.

Untitled

Men åter till det bakvända landet. På bilden nedan får man alltså inte röka – öde gata, utomhus och inga människor. På vissa ställen utomhus finns det små rökrutor, men de är få och väl undangömda. Så det säkra kortet om man nu promt måste röka är helt enkelt att bege sig in någonstans. Hur smart är inte det?

Untitled

Samtidigt tycker jag det är fascinerande att se att faktiskt går att få det i princip helt rökfritt utomhus. Samtidigt är jag lite delad när det kommer till att staten ska kontrollera så pass mycket i våra liv. Är de upp till de om jag får röka ute eller inte?  Nja, jag vet inte. Men det var i alla fall skönt att slippa all rök och alla cigarettfimpar, alltid något!

Vad tycker du – har vi rätt att förbjuda rökning utomhus?

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply FREEDOMtravel 2 oktober, 2016 at 14:40

  Japan skulle jag gärna besöka. Nja, jag tycker nog att man ska få röka utomhus – var ska man annars röka? Men vilken uppfattning man har om sånt här har en tendens att förändras med tid har jag märkt. Som det där med att inte röka på restaurang. Först tyckte alla det var jättekonstigt, men nu tycker alla att det är normalt ;)

  • Reply Julia 2 oktober, 2016 at 21:07

   Det tycker jag absolut att du ska göra, spännande land! Ja, jag håller med dig till viss del det blir väldigt mycket ”storebror ser dig” över att förbjuda rökning utomhus. Det har nästan mer blivit en fråga om ifall rökning ska vara lagligt eller inte då… och det är en helt annan diskussion. Ja men precis, nu är det ju jättekonstigt när man röker inne!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.