Är vegetarian den nya nykteristen?

26 april, 2017

Är vegetarian den nya nykteristen? Det frågade jag mig själv igår, när jag för andra dagen i rad valde vegetariskt till lunch.

Varför frågade jag då mig själv det kanske du undrar, och det är väl en relevant tanke! Anledningen till detta var alltså att jag för andra dagen i rad valde de vegetariska alternativet på lunchrestaurangen och fick frågan äter du alltid vegetariskt? Nej, svarade jag och kände mig av någon anledning mer provocerad av frågan än jag kunde sätta fingret på varför. Så jag började analysera reaktionen.

Mitt korta Nej på den egentligen helt oskyldiga frågan Äter du alltid vegetariskt handlar egentligen om någonting helt annat än grön mat. Reaktionen handlar om att personer efter att jag ätit vegetariskt två dagar i rad reagerat på hur jag äter. En av anledningarna till det är att det än så länge fortfarande avviker från normen att äta mycket vegetariskt. (Är det bara jag som får lite ”vänsterrörelse-goes-hard-cord-feminists-känsla av ordet norm?!). Att någon sedan har behovet att poängtera detta till mig är väl egentligen var skon klämmer.

Jag har inte riktigt förstått diskussionen kring att folk kommenterar vad man äter som tjej, tidigare. Men när jag väl började fundera på det stör det mig verkligen. Redan för något år sedan när jag tränade som mest och var konstant hungrig fick jag kommentarer kring mängden frukostbuffé jag käkade – att du orkar allt det där! (Well I do.) För bara några dagar sedan fick jag kommentarer igen kring min påfyllning på frukosttallriken – det är bara att passa på när det finns mat! (Kom igen, jag har inte ens käkat mycket!). Och nu konstaterar man alltså att jag äter mycket vegetariskt. (Andra dagen!)

Det tar mig tillbaka till frågan – är vegetarian den nya nykteristen? Vad menar jag? Jo, att inte dricka alkohol är ju verkligen utanför normen i vårt samhälle. (Även om det tack och lov börjar bli mer och mer okej!) Därför måste folk konstant kommentera men ska du inte ha en öl i alla fall. Eller dricker inte du idag? (Jo Cola Zero, jag kör…) Och nu börjar man tydligen fråga Ska du inte ha lite kött i alla fall? (Men typ…). Nej tack inte idag.

Är vegetarian den nya nykteristen?

Jag måste verkligen lyfta fram här att jag på intet sätt gått och blivit vegetarian, vilket gör observationen än mer intressant. Jag anser mig fortfarande äta mycket kött. Där av anledningen att jag gärna väljer vegetariskt när någon annan lagar det, och definitivt när det vegetariska ser både godare och hälsosammare ut än kött och fisk alternativen. Jag är inte nykterist bara för att jag ska köra bil hem, lika lite som jag är vegetarian bara för att jag käkar vegetariskt.

Hela poängen är – precis som i ”ska inte ni skaffa barn snart” att alla lägger sig för mycket i vad alla andra gör och hur de beter sig. Du får vara vegetarian, vegan, köttätare, frukterian, nykterist eller öl-älskare. Så länge det inte drabbar någon annan, eller du försöker rekrytera alla i din närhet till din egen filosofi, så får du göra precis vad du vill.

Ja – jag äter stora portioner ibland
Ja – jag äter vegetariskt ibland
Ja – jag dricker Cola Zero ibland (med sötningsmedel – my god!)
Ja – jag dricker IPA ibland

Allt det är fine. Ingen behöver förklara sig. Vi skippar att göra vegetarian till den nya nykteristen – right?!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.