Åka skidor i Romme

9 mars, 2019
Åka skidor i Romme

Varje år har jag storslagna planer om Alperna, snö, sol och en öl på Katzenhütte (eller motsvarande ej fiktiv bar i backen). Varje år händer det också…inte.

När säsongen, trots att jag inte tyckt att den börjat ännu, redan börjar närma sig sitt slut säger jag med panik i blicken ”vi måste åka till Romme”. Romme är min räddare i nöden när långweekends till bättre fjäll inte får plats i schemat, men drömmen om skidor varje vinter kvarstår.

Romme är ungefär 2 timmar från Stockholm, och med 33 nedfarter (well, glädjeräkning här!) är det perfekt för en dags skidåkning eller två. I Sörmland där jag växte upp är Romme standarden för alla skolutflykter med syfte att åka skidor. Skeppa iväg ungarna i en buss till Romme och så var det klart. Men sen jag växte upp så har faktiskt Romme rykt upp sig rejält. Skidanläggningens utsida liknar Åre-torg, för er som varit där, och det är tydligt att Romme har en dröm om att var som sina storebröder längre Norr ut. Det kommer det dock aldrig vara. Men misströsta inte.

För att stilla suget efter skidåkning fungerar Romme alldeles utmärkt. Men förbered dig på mycket folk, vi pratar just 2 timmar från Stockholm. Trots att vi planerade in helgen efter sportloven var det kaos i stolsliftarna och man fick räkna 30 minuter per åk, var av största delen i liften. För ja, bergen utanför Borlänge är bara så stora som de är. Vi pratar in Riksgränsen.

Åka skidor i Romme

Något för alla

Romme är som en injektion av en längre skidresa. På senare åren har Romme byggt ut med flera stolsliftar och vi valde faktiskt att inte åka en enda släplift idag, vilket annars har varit en av Rommes nackdelar. De evighetslånga släpliftarna upp till toppen. Inte direkt det man drömmer om som snowboardåkare. Idag skippade vi de, vilket dock gjorde att vi missade nerfarterna vid Götesbrant (Den klassiska svarta backen som var beviset på äkta mod back in the days. Nu förtiden känns den inte allt för imponerande.)

Åkning i fyra väderstreck gestikulerar Romme själva med. Och ja, anläggningen har byggts ut och erbjuder något för alla. Små gröna backar för juniorerna och långa gröna backar för nybörjarna. En riktigt lång park för våghalsarna, och röda breda backar för att mata folk ner i systemet. Och sen faktiskt ett gäng svarta backar som är riktigt fina. Att jag säger att de svarta backarna kan tillhöra Rommes roligaste säger mer om uppmärkningen av backarna, än om mina åkskills. Backarnas färg bör ses i förhållande till de andra backarnas färg i Romme och inte till motsvarigheten på andra anläggningar. Speciellt inte de svarta backarna. Det behöver inte vara något negativt, då jag enjoyar att de svarta backarna innehar branta partier, som sedan flackar ut. Perfekt för att få upp fart och stå på, utan att behöva oroa sig för att rulla resterande 2 kilometer ner till liften. Svarta backar för oss vanliga dödliga liksom!

Åka skidor i Romme

Lyxade till det

Den här gången lyxade vi till det för att slippa en mindre härlig morgon i ottan. Vi packade in grejerna i bilen redan i torsdagskväll och direkt efter jobbet i fredags rullade vi mot Borlänge. Vi hade bokat rum på Gylle Hotell. Ingen överdådig lyx och tyvärr fortfarande lite spår av röklukt i vårt rum. Men för ändamålet var det helt okej. Fräscha rum och badrum, första anhalten när man kommer från Stockholm/Enköping och nära till Romme på morgonen. Frukostbuffén var okej, men den skulle verkligen behövt tillskott på grönsaker och frukt.

Det var tänkt att vi skulle bo på Gylle förra gången vi var i Borlänge (för gruväventyret), men då hade det blivit strul med bokningen via booking, och vi hamnade till slut på Scandic Borlänge. Den gången var restaurangen knökfull med folk, den här gången var den öde. Lika så vid frukostbuffén, vi behövde verkligen inte trängas när vi käkade frukost vid 08.45. Romme öppnade vid 09.00 så möjligen missade vi ruschen, men parkeringen tydde på att det inte varit någon sådan. Lugn och skön morgon innan vi åkte mot backarna.

Att bo i Borlänge och åka skidor i Romme är absolut inget problem. Det tar ungefär 15-20 minuter med bil från Borlänge till Romme Alpin, beroende på var man bor.

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.