Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet

17 januari, 2017

Idag tänkte jag bjuda på ett ”släng ihop din egna vegetariska lasagne”-recept. För ibland blir man sugen på något vällagat – trots att kylskåpet inte innehåller några välplanerade middagar. Här om veckan var ett sådant tillfälle. Låt oss kika på vad jag åstadkom.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet -1

Spenat gör en stark. Så den färdiga lasagnen fick serveras med en näve nysköljd spenat.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - ingredienser

Här kommer ingredienserna. Som med all säkerhet kan bytas ut till diverse andra grönsaker du råkar ha ligga och skvalpa i ditt kylskåp. I alla fall.

  • En förpackning ekologiska krossade tomater
  • 10 st lasagneplattor (täcker tre varv med en form a 3×3 plattor och lite ”lappande”)
  • En liten förpackning kidneybönor
  • Vitlök
  • Morötter
  • Rödlök
  • Champinjoner
  • Broccoli
  • 250-500g Keso (mini-keso fungerar bra)

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - tomatsås

Tomatsås in da making -> krossade tomater, lite vatten, salt, vitlök enligt smak, peppar och favoritkryddan. Typ oregano. Oregano är nämligen alltid bra. Till allt. Typ.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - champinjoner

Skär champinjonerna i adekvata bitar som Daniel hade uttryckt det. (Hacka inte sönder de men inte för tjocka, tänk på att lasagnen ska få plats i formen)

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - broccoli

Skärbroccoli-bucketer i mindre bitar. Åter igen tänk på att blir de för tjocka så kommer det bli svårt att få ihop lasagnen och få lasagneplattorna fuktiga.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - morötter

Riv morötter – antingen den lata vägen med t.ex. en kitchen aid, eller den husmoriga vägen med ett rivjärn. När du är nöjd med tomatsåsen rör ner morötterna i den så blir de lite varmare och saftigare.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - kidneybönor

Skölj kidneybönor. (Eller om ni vill göra det the Jonas Cramby way: Åk till affären, köp frön för kidneybönor, vänta på våren, så fröna i trädgården, vänta på en bra sommar,vattna plantan, vänta på att det växer, vattna lite mer, skörda bönorna, låt de torka, blöt upp de, koka de, och låt de svalna. Jag menar vem vill använda ”halvfabrikat”…)

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - rödlök

Hacka rödlöken (Är du en vekling har jag hört att skidglasögon är skiten!)

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - 2

Jag började första lagret med tomatsås och rödlök, på med lasagneplattorna och sen på med mer tomatsås, broccoli och sist lite kidneybönor.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - 3

På med nästa lager lasagneplattor – här häller du på den största delen av keson och strör över champinjoner och ytterligare lite rödlök.

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - 4

På med sista lagret av lasagneplattorna, på med den resterande tomatsåsen och toppa med lite keso. Tänk på att ha tillräckligt mycket tomatsås och keso kvar för att fukta lasagneplattorna.

Balansera sedan den överfulla formen till ugnen, som du förberett på 225 grader, låt den stå i ca 15 minuter. Efter ca 15 minuter har grönsakerna hunnit bli mjuka och släppt ifrån sig vätska. Ta då ut formen och tryck till lasagnen lite så att vätskan når alla plattorna. Låt stå ca 15 minuter till eller tills den vegetariska lasagnen fått fin färg

Vegetarisk lasagne alá vad som finns i kylskåpet - 5

Servera med lite spenat och akta tungan, lasagnen är varm! Matig och väldigt god, gick till och med hem hos den aningens vegetarisk-lasagne-skeptiska sambon.

Kom ihåg, ta vad du har hemma! Om du prövar får du gärna dela med dig om vad du tyckte i kommentarsfältet! Smaklig måltid!

2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.