Veckans Yey och Nästa Hey – Kontroll och Julmarknad

18 november, 2018
Taxinge Julmarknad

Veckans Yey – Kontroll

Det sägs ju att vi kan ha väldigt mycket att göra utan att bli stressade, givet att det vi gör är sådant vi har kontroll över. När vi känner att de saker vi ska göra antingen ligger utom vår kontroll (alltså att det är någon annans ansvar) eller att det ligger utanför vår kontroll (vi har inte kompetensen att genomföra det) – – då blir vi stressade.

En intressant diskussion som jag lyssande på i Framgångspodden här om dagen var skillnaden mellan de krav som ställs på oss och det vi tror vi kan (vår upplevda kompetens). Det har visat sig att nästan alla upplever att de har en lägre kompetens än vad deras omgivning upplever att personen har. Vilket gör att omgivningen ställer krav i linje med den kompetens som de ser. Vilket alltså innebär att individen i fråga upplever att kraven som ställs är skyhöga – gentemot vad den uppfattar att den kan. Vilket vi då kan dra slutsatsen att det leder till stress.

På mitt utvecklingssamtal på jobbet i veckan, var mitt tydliga konstaterande att året hittills har varit som en berg-och-dalbana. Några bra saker, några dåliga saker och mycket osäkerhet – inte bara för att jag varit ”ny på jobbet”. Men den här veckan kändes det äntligen som att jag hoppat iland på en lugn strand, efter att ha färdats i en ranglig eka över stormigt vatten. Ön kanske är bebodd av illvilliga infödingar, eller av det mest tillmötesgående människor – det vet jag inte än. Men känslan den här veckan har varit att jag äntligen har hamnat tillbaka i kontroll. Så skönt!

Nästa Hey – Julmarknad

November har passerat mitten. Det är fortfarande varmt för årstiden utomhus. Men tankar om glittrande ljust i träden. Adventsljusstakar i fönstren, och små tomtar i huset börjar smyga sig på. De första julmarknaderna har redan dragit igång. Vi brukar försöka vara första dagen på Taxinge Julmarknad – för att det brukar vara ganska lugnt, och mysigt. Den här veckan hann vi inte med det. Men planen är att hinna med det i slutet av veckan som börjar imorgon. Det ser jag fram emot. Förhoppningsvis håller vädret upp, julmarknad i regn är aldrig så mysigt. Men jag tycker att julmarknad är en bra kick off på julkänslan. Köpa årets senap, en marsipangris och kanske lite karameller av Mariannelunds Karamellkokeri. Daniel är helt kär i deras fudge, och jag klagar inte heller – karameller i strutar, hur hög är inte mysfaktorn på det liksom?

Taxinge Julmarknad

Sen är det även en liten lokal julmarknad här i området på söndag. Så kanske hinner vi med två julmarknader på en helg. Så med andra ord blir det här sista veckan innan vi snöar in på julstämning. Kanske passa på att fynda julklappar på Black Friday?! Eller bara hålla i pengarna och inte överkonsumera massa saker vi inte behöver! Diskussionerna kring Black Friday är många – vad tycker du? Är det bra med rabatter, eller dåligt med köphets?

0

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Veckans Yey och Nästa Hey - Löpning i vinterskrud och pepparkaksbak - DaysbyJu 25 november, 2018 at 18:30

    […] aning om att jag skulle springa ett halvmaraton lördagen efter. Ännu mindre att det skulle bli veckans yey! Jag spontananmälde mig i torsdags och sprang sedan 2,1 mil i underbart vinterväder i lördags. […]

  • Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.