Tror du på VR?

13 april, 2016

VR- eller Virtual Reality (Virtuell verklighet) är en stor snackis just nu. Vad tror ni, är det nästa stora grej? Virtual reality glasses, VR-glasögon skapar känsla av att var inne i ett spel, en film eller köra ett fordon på ett helt annat sätt än vad det gör att sitta framför en skärm. Därför tror många på detta. Både för nöjesskull och i stort på industrisidan.

Oculus rift är bland de mest omtalade glasögonen, och jag hade chansen att pröva de på Telias Connect to Business konferens i förrgår. Chefen fick agera modell!

Oculus Rift

Och det var alltså denna grävmaskin som skulle gräva upp karameller som man såg i VR.

Grävskopa styrd med VR-glasögon

Styra fick man, som ni ser, göra med en vanlig handkontroll (men det finns även Oculus Touch som ska ta det hela till nästa nivå).

Tyvärr laggade det extremt mycket när vi körde så det var svårt att få någon uppfattning om hur det faktiskt skulle fungera. Men visst såg man grävskopan som ”genom sina egna ögon” och sen styrde den med ”joysticken”. Upplevelsen var minst sagt medioker, men jag tror verkligen att VR har potential. Speciellt inom industrin, för att till exempel köra grävmaskiner från ett tryggt kontor utan att behöva riskera någons liv i farliga miljöer. Ge VR lite 5G, tid och mer pengar så kommer det nog bli riktigt bra.

Det som jag däremot tror är utmaningen är att få VR att fungera socialt. Att se på en film med kompisarna är socialt, om alla sitter i soffan med varsin Oculus Rift. Hur socialt blir det?

En annan utmaning. Om man vill få VR att fungera helt optimal tillsammans med spel måste det kännas som att man verkligen är en del i det hela. Till exempel kommer inte en handkontroll duga för Call of Duty, du kommer vilja ha ett vapen. Du kommer dessutom behöva springa för att få känslan och då kommer frågan;  om du använder VR för till exempel Counter Strike, var hamnar då gränsen för gamer vs. träningsfreak när konditionen för att springa ifatt/ifrån fienden kommer att påverka spelets prestation. Och hur springer man i en etta på 20kvm? Och om lösningen är en 3D variant av den vitruvianske mannen så att man kan springa i ”hamsterhjulet”, hur får man plats med den konstruktionen i hemmet?

Nej, det finns nog en hel del pusselbitar kvar att lösa – men jag tror på konceptet och det kommer bli skoj att se vad som händer med VR!

0

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Hanna 21 april, 2016 at 15:23

  Du får komma hem och köra Oculus på riktigt hos oss :)

  • Reply Julia 21 april, 2016 at 22:29

   Ja vad coolt! Inte alla som har Oculus i förrådet!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.