Träna med variation

16 maj, 2017

Träna med variation! Varför då?

Alla som tränat samma sak länge vet att kroppen vänjer sig. Det är inte lika jobbigt att springa 2km i 7minuters tempo efter ett tag. Du blir inte lika ansträngd av att springa upp för den där backen 14e veckan. Ja helt enkelt – vi vänjer oss. Och konditionen blir bättre så klart.

Därför pratas det alltid om vikten att variera våran träning. Det kan göras i oändligheten. Antingen byter du ut din 2km runda i 7minuters tempo till en 3km runda i 7minuters tempo. Eller så byter du ut ditt 7 minuters tempo mot typ 6minuters tempo (eller 4min/km om du nu orkar det – you get the point!). Eller så gör du som jag tänker göra nu.

Träningsvariation för vår och sommar

Jag har ju nämligen fått inse, trots min ovilja, att mina tre thaiboxningspass i veckan inte kommer att ske. Hinner jag med ett så är det bra. Därför har jag bestämt mig för ett annat upplägg under våren och sommaren (och kanske fortsättningsvis).

Min tanke är att variera träningen med helt olika sorters träning. Jag tänker så här:

  • Cykling
  • Simning
  • Löpning
  • Thaiboxning
  • Styrka

Min ambition sen några år tillbaka har varit träning fem dagar i veckan och motion varje dag. Senaste årets trend 10 000 steg om dagen tycker jag är en bra riktlinje för motion – även om jag så klart helst vill avverka så många steg jag kan om jag får möjlighet. Senaste ryktet jag hörde var att 15 000 steg var mer vettigt – och ja, ju fler desto bättre antar jag!

Vad är träning och vad är motion

Jag vet att det finns en diskussion mellan vad som är träning och vad som är motion. Jag tänker att en längre tids motion kan få anses som träning – t.ex promenad i en timme, i brist på annat. Då så promenaden tas i ett vettigt tempo också. Men ett lunchpromenad den får liksom inte klassas som träning.  Power Walk helt enkelt – men det begreppet i sig används ju aningen luddigt. Jag pratar inte ”tävla i gång” men inte heller ”såsa på stan”.

Vad du anser är träning och vad som är motion i din livssituation – det tycker jag är vad som är relevant!

Åter till variation…

Trots att Thaiboxningen lugnt är det roligast jag gjort i träningsväg – så började det bli jobbigare att kombinera liv, jobb och vilja med träningstider redan förra året. Men jag lyckades ändå kämpa på bra med att inte missa träningspass. För det är ju det där med att när man väl missar något, är det lätt att missa några till. Som det har blivit nu. Men en del i det där var också att jag trots att jag verkligen gillar thaiboxningen började känna lite brist på variation.

Om det är något som ska sammanfatta mitt liv så är det väl rastlösheten när saker blir samma för länge. Så istället för att deppa ihop för att jag inte får ihop mina thaiboxningspass som jag önskar nu så tänker jag se det som en chans att skapa variation i min träning.

Cykling

Efter att ha hängt i Åre och snackat med cykelgalningarna Elna (elnadahlstrand.se) och Helena (helenaenqvist.se) så blev jag lite smittad av deras stora kärlek till cykling. Om jag nu har flyttat ut på landet ska jag väl i alla fall ta tillvara på möjligheten att cykla lite.

Så sagt och gjort har jag nu rastat cykeln två gånger de senaste veckorna. Inga 16 mil i cykeldräkt, men i alla fall 45 minuter i träningsbyxor. Vägen från huset och ut till 55:an är väldigt kuperad och binds dessutom fint ihop med snirklande grusväg mellan rödmålade gårdar på tillbakavägen. Perfekt när jag (precis som Helena) undrar om jag fortfarande är förkyld eller om det bara är pollen som spökar!

Träna med variation - cykling

Kvällens cykling

Simning

Som jag längtar till att mälaren ska bli simbar igen. (Om någon är grym på att veta när det är okej att slänga sig i mälaren med en hyfsat tunn våtdräkt så får ni mer än gärna kommentera!) Förra året köpte jag ju våtdräkt, flytboj och badmössa (både en normal och en superful varm variant!) Så i år är planen att bli betydligt bättre på simning i öppet vatten. Ska börja läsa boken Öppet vatten av Mikael Rosén som jag köpte på bokrean också!

Träna med variation - simning

Redo för simning – 2016

Löpning

Innan jag började med thaiboxningen var löpning min go to träning. Jag sprang ungefär tre gånger i veckan, kortare och längre sträckor, men i princip aldrig över milen. Jag var inte heller någon stjärna på att variera löpningen i sig – som intervaller och backträning. Men sen 2012 har jag mer eller mindre aktivt hållit liv i löpningen och det tänker jag fortsätta med. Knät strular fortfarande och jag vågar inte riktigt springa grusväg med det ännu. Det klarade Ultimate OCR bra, men kontinuerlig träning hela följande vecka fick det att protestera lite igen. Så snart ska det nog vara redo för löpning. Är lite sugen på att pröva trail – någon som har några tips på hur man börjar med trail löpning?

Träna med variation - löpning

Midnattsloppet 2016

Thaiboxning

Ja det behöver nog inte så mycket presentation. Jag har inte för avsikt att lägga handskarna på hyllan. Det är därför jag försöker hitta bästa möjliga sättet att fortsätta ha thaiboxningen i mitt liv, trots att det till slut visade sig inte finnas någon klubb i Strängnäs. Om det så blir ett säckpass hemma så får det bli det. Men jag hoppas för det mesta kunna pricka in ett pass på Combat. På sikt kanske jag kan få in thaiboxningen på något annat sätt. Jag tänker i alla fall fortsätta slå på saker – det är nämligen alldeles för skoj för att sluta med!

Träna med variation - thaiboxning

MMA Academy 2016

Styrka

Jag började ju med PT-pass i våras och är ju också rädd för att de är just den styrketräningen som gör att mina knän inte riktigt är som de borde just nu. Vilket så klart känns jättetråkigt. Passet stryka framöver kan vara antingen ett gympass, men grundövningar när kroppen tillåter, eller ett hemmapass med armhävningar, situps, chins och kroppsövningar. Fokus ska vara muskler och inte kondition.

Träna med variation - stryka

Styrka i hemmagymmet

Fem pass – variation

Fem pass löpning, fem pas thaiboxningen eller fem pass av vad som helst kan kännas ganska mastig för en vecka. Men fem pass blandad träning känns inte alls mentalt lika ”jobbigt” att pricka av tycker jag. Just nu är jag mest peppad och tänker att när jag väl har kört ett pass så kommer jag längta till nästa pass av samma sort, och då är det en hel vecka kvar. Vilket kommer kännas långt.

Jag tänkte köra igång nu, förutom kanske just simningen! Ska du hänga på?
Glöm inte att träna med variation!

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.