Steel cut oats vad är det och hur används det?

Steel cut oats, vad är det?

Du har kanske inte missat senaste trenden – steel cut oats? Eller så är det precis det du gjort. Oavsett tänkte jag nu berätta lite vad steel cut oats är och vad man kan göra med de.

I Sverige valsar vi ju havren till gryn, alltså havregryn. Men i USA, där trenden som vanligt startat, så klipps havren istället – steel cut oats – stålklippt havre. Det verkar dock inte vara någon supernyhet egentligen, men hälsotrenden har gjort sitt. I England säger man Coarse Oatmeal, Pinhead oats eller Irish oatmeal. Kärt barn har många namn.

Det här är steel cut oats
Steel cut oats

Havre kan man ju som bekant koka gröt på och det är den största trenden med steel cut oats med. Hypade caféet Pom & Flora skänker lovord till den nya varianten av havre. Själv har jag inte prövat deras gröt. Men ryktena säger att den är something extra. Du får väl helt enkelt pröva själv om du har vägarna förbi Stockholm. Om du behöver vara där tidigt för att käka frukost? Nej nej, frukost är en heldagsrätt numera – det har du väl ändå inte missat?

Gröt på Steel cut oats

Däremot har jag prövat att koka egen Steel cut oats-gröt, och den blev mycket god. Precis som Axa beskriver det (som verkar vara det enklaste märket att få tag på i Sverige), så ger den klippta havren mer tuggmotstånd och en matigare gröt.

Steel cut oats eller klippt havre
Steel cut oats

Först följde jag ett recept där man rekommenderar att koka gröten med både vatten och mjölk, och sen servera med mjölk och bär. Det blev en riktigt krämig gröt men ändå med lite crunch. Jag som däremot alltid kör min vanliga gröt i mikron (rågflingor/fiberhavregryn eller vanliga) orkar dock inte vänta på att försiktigt koka upp mjölk och låta sjuda sådär värst ofta. Så efter att jag ”gjort som man skulle” gjorde jag som vanligt – ”som jag ville” och kokade den precis som vanlig gröt, med vatten. Fast på platta. Klippt havre behöver kokas lite längre än vanliga havregryn – ungefär 6-8 minuter. Sen på med lite hemgjord ”sylt”, jag kör helt enkelt bären, t.ex. hallon och svartavinbär, i micron 1-2 minuter så de blir mjuka. Sen swoosh upp på gröten och servera med valfri mjölk – jag använde Alpro Kokosnöt som är ett perfekt allergiker alternativ.

Gröt på steel cut oats med bär
Gröt på steel cut oats med bär

Jag gillar att käka grövre gröt med lite tuggmotstånd, så det här är verkligen något i min smak. Ser även fram emot att pröva att göra andra saker med steel cut oats, som matigare pannkakor och over night oats.

Har du prövat än, vad tyckte du?

75

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen