Vad är internationella kvinnodagen?

9 mars, 2018

Internationella kvinnodagen – jag tycker känslan summeras rätt bra i detta:

Strong women!

  • May we know them
  • May we be them
  • May we raise them

Sen 1978 finns den åttonde mars med på FN:s lista över högtidsdagar – som internationella kvinnodagen. En dag som varje år uppmärksammar ojämställdhet i vårt samhälle.

Alltså är kommentaren Grattis! inte att rekommendera att använda på internationella kvinnodagen – för vem vill fira ojämställdhet liksom. Nej, istället vill vi uppmärksamma kvinnan – något man gjort i Tyskland den 8:e mars sedan 1910. (Det var här idéen grundades).

Jag upplever att internationella kvinnodagen blir mer och mer uppmärksammad. Och inte som i att vi kvinnor får blommor och middag på bordet. Utan i det att vi i sociala medier stärker varandra, hyllar andra kvinnor och uttrycker vår rätt att höras. Just 2018 tycker jag att den verkar just extra uppmärksammad. Jag tror detta är en efterdyning av #metoo – en positiv sådan.

Det som också är positivt är alla de män som nu ställer sig bakom oss kvinnor. Som själva lyfter frågan om jämställdhet och vikten av att kvinnor också ska få möjligheter och samma villkor. Som min underbara sambo som alltid stöttar, min pappa som undrar om jag verkligen klarar det där – men alltid supportar, mina kollegor gamla som nya – som retas, lär mig och ifrågasätter mig, mina chefer som trott på mig och vågat ge mig chansen och mina vänner sen länge som gjort mig till den jag är idag!

Internationella kvinnodagen - Strong Women, may we know them, may we be them, may we raise them

Till kvinnorna i mitt liv

Min allra bästa mamma som alltid har ställt upp och fortfarande gör det, till mina vänner som jag träffar ofta – och de som jag ser väldigt sällan, de som också format mig till den jag är idag och som pushar mina gränser och som är tryggheten, mina kusiner som var häftigast i världen när jag var liten (som eventuellt fått lite konkurrens på senare år) och fortfarande finns där, min moster som bakar en hel specialsats kakor bara för mig och min mormor som berättade om trollen i skogen.

May we be know them, may we be them may we raise them!

Annan läsning: You’ve gotta fight for your rights – Internationella kvinnodagen 2017

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.