Sporter jag utövat

25 juni, 2015

#30dagarijuni topic 25 – sporter jag utövat

Ja som jag nämnde i något av de första inläggen som jag gjorde under ”30 dagar i Juni” taggen så har jag ju lyckats hålla på med lite sporter.

Jag tror grunden till detta ligger i någonslags evigt sökande efter att prestera och klara av saker. Det mesta av charmen ligger liksom i att lära sig och ”få ordning på” eller bli bra på. Men däremot har jag aldrig kunna acceptera att man inte är bra från början. Vilket nog är anledningen till att jag inte är superbra på någon sport – för frankly, man blir inte bra om man inte tränar en jädra massa. 10 000 timmar på samma sak sa de väl. Jag kan ju säga att mina Keyboard/piano-lektioner inte fick några 10 000 timmar övning mellan varven. Och efter 10 års nötande med att spela så var jag fortfarande inte bra – av anledningen att antalet timmar jag lagt på det varit alldeles för få! För att det var tråkigt när jag inte kunde det från början. Men jag spelade ju ändå i en massa år så envis kan man ju säga att jag är i alla fall! Tillbaka till topicen:

Jag minns att jag gick på någonslags gymnastik när jag var riktigt liten – när jag vägrade att mamma skulle gå hem för jag inte tyckte om att vara själv. Så gymnastik/gympa. Sen har jag gått i skridskoskola. Skidskola när vi varit i fjällen. Jag har dansat Funk tror jag det kallades (typ hiphop), jag har dansat salsa, jag har dansat bugg. Jag har tränat mycket på ”gym” från jag varit ganska liten – men då pratar vi pass. Hittade tidigt att jag tyckte Body Combat var roligt och körde många pass av det på Gympozz i Eskilstuna och på Kia Ora som fanns ett tag. Tränade även en kortare sväng på Forever. Men har nog förutom någon prova på gång aldrig tränat på Friskis. Jag har simmat en hel del – inte tävlingssimmat (mamma och pappa sa tidigt att de inte ville vara engagerade i något sådant med skjutsning och hämtning osv, och det var aldrig som jag försökte övertala dem att få pröva, men tror faktiskt att det hade kunnat varit något för mig med tanke på min förkärlek till vatten!) Hade en håltimme på gymnasiet där jag varje vecka la in simning och gick till simhallen och simmade en kilometer. Var riktigt skönt och var ett bra avbrott från pluggandet. Utöver det så körde jag vidare på gymmen, Body Combat, Body Pump. Spinning och lite annat – men mycket Les Mills pass.

Sen tränade jag ju Judo ett tag också – det var väl en av de sporterna som jag faktiskt gick in för en del. Tyckte att det var roligt men blev lite rädd när det började bli mer seriöst och folk släppte en ner i mattan hur som helst. Men jag graderade mig i alla fall till gult bälte så var ju alltid något!

Sen har mina föräldrar alltid försökt få mig att gilla att spela golf. Vi har en bild på mig i Golfskor när jag kanske inte är nyfödd men inte så långt därifrån. Och pappa sa alltid att jag borde bli bra så kunde han gå Caddy. Men det blev väl inte riktigt så. Det närmaste jag kom var att jag gick klassen under Anna Nordkvist på Rinman Gymnasiet och såg henne på golfklubben ibland – hon är grymt duktig. Jag gick i alla fall lite golfkurser, två somrar tror jag – men jag gillade aldrig folket där. Vet inte om jag bara haft otur med vilka jag umgåtts med jämnt, eller om det var jag som var svår att umgås med, eller om det är som jag faktiskt känner – Eskilstuna som är mest fyllt av skumma människor?! Jag tog grönt kort, jag kan slå hyfsat, men jag fick aldrig ens handikapp 36. Men jag har fortfarande någonslags filosofi om att det kan vara bra att kunna. Så jag tog upp golfklubberna hit förra året och vi har en range i närheten. Tanken är väl att rätta till de där snea slagen (inte slice, utan bara snett) och jag har bra kraft i det så får jag ordning på tekniken lite och blir lite jämnare så tror jag att jag bör fixa 36 utan större svårighet. Men åter igen, 20 år senare, så behöver man ju öva – och det är ju tråkigt ;)

Utöver det så flyttade jag ju till Luleå, där blev det fortsatta pass på gymmet till att börja med, men började också köra en del vanliga gympass på Stil som gymmet hette (mitt livs Stil som det heter nu, SÅ cheesy!) Det blev också ganska mycket spinning. Hade med mig längdskidorna upp och använde väl dem några gånger – kan räknas på ena handen. Blev så klart mer intresserad av snön upp i Luleå och utvecklade min snowboard åkning ganska rejält och åker ganska bra nu – inget proffs, men tar mig ner överallt i pisterna och tar mig ner på lättare ställen offpist. Däremot blev jag aldrig bra på att hoppa och greja, för feg!

Sen flyttade jag till USA i ett halvår -började köra mer promenader vilket jag också lärt mig uppskatta i Luleå. Körde även gym och löpning på löpbanden. Det var väl där någonstans jag började känna mig mer hemma i ett riktigt gym.

Sen flyttade jag tillbaka till Luleå – fortsatte som innan. Sen blev det Ex-jobb i Finspång. Där finns det inte så mycket att göra. Så man tränar. Och jag vill skicka ett extra stort tack till Frida som jag skrev Ex-jobbet med för att hon drog med mig på massa pass och fick ordning på mig! Tack. Det blev mycket Core – något som jag fortfarande märker att jag har stor nytta av och blev betydligt starkare av. Där blev det även indoor walking, och spinning och vi hann också med några boxpass. Alltså det är enda gången jag har hållit på att svimma när jag körde – sååå sjukt jobbigt var det. Vi körde typ päronboll när den andra höll mitsen, och jag blev helt likblek och det typ svartnade för ögonen. Så vilade i slutet av den övningen då det bara inte gick. Men tänkte att det var väl bara löjl och körde på sen och samma sak hände igen. Slutade med att jag fick gå ut i omklädningsrummet och stoppa huvudet mellan benen för att få ordning på världen igen. Helt sjukt jobbigt – men superkul!

Sen träffade jag träningsfreaket Daniel och hans sexpack på sommaren och flyttade till England några veckor senare. (I know, sämst timing ever!) Flyttade i alla fall till England med deras mathållning och var lika bestämd den här gången som när jag åkte till USA att – jag ska fasiken inte gå upp i vikt även fast alla säger att man gör det. Och det gjorde jag inte. Jag började träna på det enda gymmet (och det ENDA som fanns att göra i Bawtry) och det var så sött och mysigt och man blev igenkänd och kände igen folket ganska snabbt – det bodde ju som sagt inte så många i Bawtry. (I looove hålor tydligen..) Att dessutom ha en träningskille i telefonen varje kväll (som verkligen inte gillar att prata i telefon – jag förstår nu hur intresserad han måste varit!) hjälpt väldigt mycket i att bli inspirerad. Så en av dagarna sa Daniel att du kan väl träna 5 gånger den här veckan. Och jag höll på att dö och tänkte att det är ju helt insane. Men jag prövade en vecka och jag tror aldrig att jag sovit så gott – jösses vad trött jag var! Tror till och med att jag hann med 5 gånger till någon annan vecka i England. Men det la grunden till de pass jag kör nu.

Så flyttade jag till Stockholm – bodde mitt i stan, hängde på Eriksdalsbadet på gymmet mycket. Lyckades hitta lite muskler, tricepts som jag inte visste att jag hade bland annat. Och i den vevan var Daniel mycket i Stockholm också så fick mer inspiration. Fortsatte att simma ibland och körde fortfarande väldigt mycket löpning. Längs vattnet på söder är riktigt fint!

Sen tog traineeperioden slut. Vi åkte till Australien och gick hur mycket som helst. Sen kom vi hem och jag pendlade Eskilstuna – Stockholm 12mil enkel resa varje dag och tiden till att träna försvann liksom. Men jag hann med några pass löpning i veckan och lite promenader. Sen flyttade vi upp till Stockholm, jag i Januari och Daniel efter i April. Och jag fick helt plötslig 4h till på dygnet där jag kunder träna. Köpte gymkort – körde rätt mycket på gymmet. Hittade inte så bra i Täby så sprang inte jättemycket – och så var det först kallt och sen vår och pollen. Så i Februari bestämde jag mig för att pröva Thiaboxning – det skulle vara jobbigt som fasen, jag hade ju alltid gillat Body Combat men tyckt att det var lite löjligt att bara vifta i luften, och här fick man ju slå på saker! Så jag tog modet till mig och gick dit. Och sen dessa har jag blivit kvar och inte ångrat mig en sekund!

Utöver Thaiboxningen kör jag gym ibland och löpning på sommarhalvåret och lite spinning enstaka gånger. Sen lurade Daniel in mig på klättring med under året – så vi har kört några vänder i klättergym också. Jag är inte höjdrädd – men det är faktiskt lite läskigt. Men bra träning säkert!

Så om ni vill pröva någonting och är nyfikna – gör det, ja just det jag prövade ju skateboard med, det var skoj. Pröva det ni vill göra och vill ingen göra det med er, gör det själva! Vi kan inte vänta hela livet på att någon annan ska fixa allting. Jag kände inte en kotte när jag började på Thaiboxningen och nu känner jag ett helt gäng med goa människor och skulle faktiskt säga att jag hittat nya vänner! Det är läskigt – men det är så värt det! Sparka dig själv i baken och gå och pröva på det du faktiskt vill göra? Vad kan hända? Det värsta är ju att det är tråkigt och folket inget roligt att umgås med – ja men då har du ju prövat i alla fall!

 
   

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.