Snorkling på Saltö

29 juli, 2020
Snorkling på Saltö

Att inleda sommaren med snorkling på Saltö kan liksom inte bli fel. Västkusten, saltvatten, fiskar och trevligt sällskap är en ruggit bra kombo. Jag blev riktigt glad när Camilla för någon månad sedan undrade om jag ville följa med henne ner till Felicia på Västkusten och snorkla – som vi pratat om något år tidigare. Om jag ville!

Första långturen med Teslan

Inte nog med att det blev roadtrip det blev också första långturen med Teslan, som gick över förväntan. Med lite planering så behövde vi aldrig vänta på laddningen utan det blev kaffe och matpaus, vilket vi ändå hade behövt. Perfekt att turen dessutom gick till Tjärnö strax utanför Strömstad – alltså nära Norska gränsen och högborgen för elbilar. Så såklart fanns det en laddplats på Tjärnö Marina Laboratorium där vi skulle spendera helgen. Privat super-marin-guide!

Tjärnö Akvarium

Felicia jobbar på Tjärnö Marina Laboratorium så vi passade på att hälsa på hos henne och fick bland annat en privat guidning på Tjärnö akvarium. Jag som växt upp med att älska fiskar, havet och undervattensliv kände mig som ett barn igen. Och Camilla blev som ett barn igen och petade på allt som gick att peta på och sa ”titta på den här” fler gånger än vi kunder räkna till. Med andra ord – det var en bra guidning och perfekt förberedelse för nästa dag när vi skulle ut i riktiga havet.

Snorkling på Saltö

Tjärnö ligger bara en liten bro (med betoning på liten) ifrån Saltö. Som i sin tur är del av Kosteröarnas naturreservat. När vi lördag morgon vaknade till regn åt vi sen frukost och packade sedan ihop våtdräkter, fenor, masker, matsäck (lax och philadelphiamackor – mums!). Efter det hade det klarnat upp och vi begav oss till fot genom skogen till en vacker stenstrand.

På grund av mycket regn och blåst så bjöd inte kosterhavet på det där underbart klara vattnen som annars finns. Men vi hoppade i på två ställen var av det senare bjöd på betydligt bättre sikt, trots att det bara skiljde några hundra meter max.

Egen fotograf

Vi hade även i havet egen guide som pekade och förklarade, som kom med snorklingstips och agerade privat fotograf. Felicia är fridykare och det märktes att mina gamla snorklingskunskaper var utlärda av apparatdykare. ”Ha aldrig snorkeln i munnen när du dyker ner” det är första tecknet på att du är amatör fick jag veta. Hm, att ha den i munnen för att inte riskera att andas in vatten vid ytan har jag alltid fått lära mig. Men jag köper att om man fridyker är det en helt onödig risk att ha den i munnen!

Min älskade utrustning bevisade dock en gång för alla att den passerat bäst föredatumet och att det är hög tid för en ny mask och snorkel om det ska bli mer snorkling eller dykning framöver. Varje gång jag kommer i vattnet är jag övertygad om att det såklart måste bli det. Kanske denna gång!

Jag är och har alltid varit ett blötdjur så när jag efter en timme vid andra ”dyket” började frysa och drog mig mot land var jag den första att vilja gå upp ur vattnet. Det var nog också den första gången i hela mitt liv som det inträffat. Men totalt nästan 2 timmar i havet inspekterandes fiskstim och havslevande organismer satte sina spår.

Kvällspromenad, vin och häng

Efter att vi torkat och tagit oss tillbaka till Tjärnö till fots blev det vinhäng, plockmat och häng med de andra som bodde på Sven Lovén Centrum för Marina vetenskaper. Kvällen rundade vi sedan av med en promenad i naturreservatet. Västkusten är så himla fint!

Det var också riktigt skönt att hänga med ett gäng som inte heller ville sitta still allt för länge utan gärna avrundade kvällen med en skogspromenad efter en dag i vattnet.

Om jag är sugen på att snorkla och dyka snart igen? Såklart!

1

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.