Rödbets- och matkornwok med feta, champinjoner och rödlök

2 februari, 2016

Idag tänkte jag bjuda på en Rödbets- och matkornwok med feta, champinjoner och rödlök, recept nedan. Jag kan ju lugnt konstatera att den var betydligt mer färggrann än vad denna tisdag var. Regnig, mörk och allmänt tråkig.

Ni vet en sådan där dag när man vaknar och bara vill krypa tillbaka under täcket och absolut inte gå upp. Och det ville liksom inte släppa. Så idag har jag gått runt i en grå dimma och mest hoppats på att dagen skulle ta slut. Men, det var inte alls det jag tänkte skriva om! Så – oavsett humöret så är alltid mat gott! Igår blev jag inspirerad av Anjas snabbrisotto och eftersom jag hade 1 kg rödbetor hemma i skåpet som började sjunga på sista versen var det dags att laga till något. Så igår kokade och skalade jag 1 kg färska rödbetor. (Jösses vilken mängd med färg det är i – blir alltid imponerad)

Så idag när jag kom hem från jobbet var det bara att plocka fram rödbetorna och skära de i cm bitar. Skar champinjoner i bitar och 10% apetina feta i bitar. Hade 2 dl mathavre hemma så det fick bli basen. Inventerade sedan kylskåpet och konstaterande att rödlök nog skulle passa också. Resultatet blev detta:

Rödbets- och matkornwok med feta, champinjoner och rödlök

Rödbets- och matkornwok med feta, champinjoner och rödlök

 

För er som inte blivit bortskrämda av den väldigt röda färgen kommer här receptet

Recept Rödbets- och matkornwok med feta, champinjoner och rödlök:

Ingredienser för middag och 3 matlådor:

 • Matkorn – 2 dl
 • Rödlök  – 1 stor
 • Champinjoner – 300g (typ 10st kanske)
 • Färska rödbetor – 1 kg
 • Apetina Classic (feta) 10%

Koka 1kg rödbetor i en stor kastrull i 45 minuter, tryck av skalen, eller skala med potatisskalare. (Tänk på att det färgar precis överallt, smörja in händerna innan är ett tips om man inte vill bli helt rosa!) Detta kan förberedas innan.

Koka 2dl matkorn med 4dl vatten i en kastrull i ca 8min. Häll av resterande vatten och ställ åt sidan. Skär rödbetor, champinjoner och ost (Apetina) i kuber i den storlek som du tycker. Själv körde jag på någonstans runt en kubik centimeter.

Hetta upp en wokpanna, eller en stor stekpanna stek på champinjoner och rödlök i lite olivolja en stund, häll sedan i rödbetorna (låt de bli varma om de var förberedda tidigare) blanda i matkorn och låt allt wokas ihop. Häll till sist i Apetinan och låt den bli varm/ljummen.

Servera med en fräsch sallad, eller gurka om du är lite lat som jag ;)

Riktigt mättande, nyttig och färgsprakande i vinterrusket!

 

 

1

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply En dag med massa kvarg - DaysbyJu 4 februari, 2016 at 23:45

  […] Sen blev det hem och middag i matlådanstecken innan träningen – Rödbetswok med matkorn, feta,champinjoner och rödlök. […]

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.