Mintkyssar och vinterpromenad

19 december, 2015

Helgens projekt var julgodis, bland annat mintkyssar och chokladbollar, och det påbörjade jag riktigt bra idag. Började morgonen med Chokladbollar med lime och kokos som står och gottar till sig i kylen nu. Lite kletigare än de borde vara så har inte riktigt gått att rulla de än. Får se hur det verkar imorgon bitti. Hade samma problem med några tryfflar förra året. Kanske är jag som inte uppskattar den kletiga konsistensen, men förstår inte nu hur man ska lyckas rulla bollar av dem – well det återstår att se hur det går.

Chockladbollar med lime och kokos

Projekt nummer två var Mintkyssar.

Jag har tidigare försökt mig på några varianter som ska vara enklare, med florsocker som ska röras tillsammans med ättika som hela tiden blivit fail. De har liksom blivit stenhårda i bunken och sen har det varit kört. Så nu gjorde jag det hela som det ska göras. Koka socker och glukos till 117 grader, i med pepparmintsolja (jag körde Pepparmintsarom – är 4 x antalet droppar för olja) sen röra sockermassan fast, i med mer vatten och sen la jag ut plattorna med sked. Såg sedan att man kunde ha spritsat de. Hade kanske blivit snyggare, men med risken att de stelnat längs vägen. Vill ni också pröva kan ni lyssna på Pekka här och göra likadant!

Untitled

Resultatet blev i alla fall bra. En julklappsburk klar!

Mintkyssar på burk

Sen blev det en långpromenad för mig i mörkret (dumt att gå när det är ljust liksom). Har hittat en mysig sträckning längs vattnet, totalt blev promenaden 1,4 mil så tog 2,5 timme att gå och avslutade den på Ica med inhandling av kvällens mat. Trots mörkret så var det så himla fint att gå längs vattnet. Alla vita hus med julstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor – så fint. Svårt att få bra bilder i mörkret dock. Men tog en bild på en brygga utöver sjön som jag gillar för att den visar hur mörkt det är i Sverige på vintern. Stannade och lyssnade på lugnet en stund – så tyst!

Vatten och vinter

Till kvällsmat blev det julinspirerade kamben med kanel och honung, spenatsallad med avokado och kronärtskocka, baguette med brie och julknäcke från Öland. Mums.

Lördagsmiddag kamben

Daniel tyckte vi skulle fira lite extra också – att det var lördag eller så, så det blev tomtebloss!
Tomtebloss

1

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Camilla 20 december, 2015 at 13:42

  Älskar att alla mintkyssar blev superfina förutom den sista längst ner till höger :’D
  Tappade du tålamodet? Hahahaha

 • Reply Julia 20 december, 2015 at 13:55

  Det var det sista i kastrullen, det var lite hårt! Men jag kan meddela att den var god ändå! Nu finns den inte längre och stör det estetiska!

 • Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.