Midsommar på Näset

26 juni, 2016

När jag var liten firade vi alltid midsommar på Näset, vårt sommarställe. Tillsammans med hela släkten. Det var midsommar middag, dans runt stången, lekar, och regn. Som sig bör på midsommar. Sen rann det där väl lite ut i sanden när kusinerna blev äldre och hade vettigare saker för sig än att hänga med lill-kusinen och gamlingarna. Men för några år sedan när kusinbarnen började dyka upp blev traditionen återigen återskapad och det är nu tradition med midsommar på näset igen. Även för nästa generation i släkten. Fullfart framåt helt enkelt.

De flesta har ju som tradition att hänga med kompisarna på midsommar, och ofta en hel del alkohol. Midsommar har alltid varit en familjehögtid för mig, hänga på landet, visst, dricka lite vin och en snaps, men annars mest ta det lugn och käka gott. Just lugnt börjar väl delvis bli en definitionsfråga med fyra stycken vettvillingar till kusinbarn att leka med. Var av den ena snart är 10 och ruggit snabb – blir liksom lite jobbigare att jaga honom då än 2 åringen som man ”inte hinner ikapp”. Den minsta var helt klart mest lättunderhållen som nöjt satte sig mitt på gräsmattan och inspekterade sin egen stortå, och blev helt lycklig när han hittade andras stortår att inspektera med.

Dansa runt stången har dock aldrig riktigt varit min grej. Lika frågande till ”små grodorna” som en amerikan skulle vara, lika frågande ställer jag mig till små grodorna. Varför detta hoppande? Vad är poängen? Och vem fasiken kom på att vi ska göra den varje midsommar? Men ja, det är trevligt att gå till midsommarstången och se att barnen tycker det är kul och alla åldrar på samma ställe. Men jag slipper gärna att dansa. Det gjorde även de små herrarna i gänget, och de satt bredvid mig och inspekterade sin mamma som dansade. För säga vad man vill, men jag tror faktiskt det är mina kära kusiner som uppskattar dansandet mest, och inte deras barn. Men, inget fel i det!

Lite bilder från midsommar!

Midsommardans

Midsommar mys

Midsommarmys

Midsommarmiddag

MidsommarmiddagSom tradition har vi också att alla tar med sig något till midsommar middagen, som ett knytis. Jag stod för fikabrödet på förmiddagen, chokladmuffins, vaniljbullar och silviarutor, som gick hem hos de flesta. Sen blev det för min del levain, fröknäcke, dinkelknäcke, och ost till middagen. Sen fanns det ena kusinens legendariska västerbottenpaj, varmröktlax, god sallad, hemgjorda köttbullar, prinskorv, ägghalvor, sill (och tyvärr potatis) och massa annat gott. Och så klart jordgubbar och glass efter maten. Som sig bör!

Hoppas er midsommar också var bra – den enda med bra väder på jag vet inte hur länge! Jag till och med badade!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.