Matcha – grönt té i allt

16 oktober, 2016

Ingen lär väl ha missat matcha trenden som rått i Sverige under året. Jag kan säga att det är inget emot vad Matcha betyder för japaner. I Sverige är det en hälsodryck främst i mångas ögon. I Tokyo är det Sveriges motsvarighet till vanilj – nämligen i precis allting.

Titta här bara!

Originalet – matcha thé ser ni i påsarna på vardera sida i bilden. Alltså egentligen ett grönt thé. Men till skillnad mot hur vi dricker grönt thé i Sverige – i en påse, som vi sedan tar upp ur det heta vattnet när det tagit smak så dricker Japanerna bladen med. Inte hela då, utan Matcha thé är helt enkelt malt grönt thé, alltså ett pulver som man rör ned i hett vatten och sedan dricker upp innehållet. Med andra ord får man i sig alla nyttigheter som finns i thé bladen. Därav hälsostämpeln som Matcha har fått i Sverie!

Matcha i allt!

Men som ni ser behöver det inte bara vara nyttigheter med matcha. Inte om man bor i Japan i alla fall. Dars – chokladbitar med Matcha fyllning. Helt enkelt som en grön kräm med matchasmak inuti. Gott! Men inte alls lika sött som vi är vana vid från Sverige. Över lag verkar inte Japanerna ha den ”sweet tooth” (gottegrisinstinkten) som vi har i Sverige. Utan i Japan tycker man om att äta, men verkar i mångt och mycket hålla sig till mat och inte alls lika mycket snacks och godis som vi gillar i västvärlden. Det var i alla fall min uppfattning. Kanske därför nästan alla Japaner också är väldigt små, trots att deras portioner är allt annat än små. Men om man letar lite hittar man lite godsaker även i Japan. Vad sägs om KitKat med Matcha smak?

Jag började resan tidigt med att pröva matchaglass. Fint grön eller hur! Daniel var mycket skeptiskt till smaken och höll sig undan även resten av resan. Själv var jag inte helt övertygad till att börja med, men var ändå tvungen att pröva igen och smaken liksom växte hos mig och det slutade med att jag handlade på mig högen med matcha grejer som ni såg på första bilden.

Ännu mer matcha glass

Och att jag såklart var tvungen att pröva matchaglass igen! På Handels vagen (som inte alls var skandinavisk utan från Japan, men uppenbart influerad av ett skandinaviskt namn!) som var en ”exklusiv glasskiosk” med riktigt fin glass. Betydligt mer smak och bättre konsistens än den övre budgetvarianten. If you pay peanuts you get monkeys!

Matcha glass

Ska du till Japan måste du testa matcha. Och du, det är lite som sushi, så ge det mer än en chans. Kanske 3, det var vad det tog mig att gilla sushi, nu älskar jag det!

I höst blir det matcha under filten! Mysigt! Nu laddar vi för en ny vecka :)

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.