Lunch-shopping och julbord

10 december, 2015

Innan förra året hade jag aldrig riktigt förstått det där om att ”det är så stressigt innan jul”. Jag tar tillbaks det. Det kanske är en del av att bli vuxen. Eller snarare – en del av att ha ett heltidsjobb och försöka få in allting annat med. Och då har jag inte ens två barn som ska på lucia tåg, ha tomte dräkt, baka pepparkakor, sjunga i kör och gud vet allt. Det räcker med jobb, träning, handling, matlagning och försöka träffa sina vänner där emellan.

Imorgon ska jag träffa Mathilda – vilket jag ser fram emot! Och ska också försöka trycka in lite träning. Och sen ska jag fira Daniel som har namnsdag en sväng på morgonen. Och sen just det – måste jag jobba också. Konstaterade i början av veckan att jag ju behövde en present redan innan jul till Daniel eftersom traditionen i vår släkt är att fira namnsdagar, och eftersom jag själv älskar presenter tycker att det är en mycket bra tradition som definitivt ska föras vidare.

Däremot så räckte liksom inte dagarna till för shopping. Styrelsemöte måndag, träning tisdag och jobba sen och träning onsdag och julbord med jobbet idag. Daniels present behövs imorgon bitti. Så lösningen? Lunch-shopping! Jag måste säga att jag blivit ganska bra på lunch shopping.

Lunch-shopping är dessutom väldigt effektivt. Det består av några steg. 1. Du bestämmer i vilken butik som presenten ska inhandlas i och i princip vilken present det ska vara 2. Käka lunch snabbt (för man är för hungrig för att lägga denna punkt sist). 3. Gå snabbt till Täby centrum (nackdelen, du kommer bli svettig…) 4. Besök förbestämd butik och browsa runt 5. Gör ett val – som är genomtänkt och inte ”ihop rafsat”  6. Betala 7. Gå tillbaka (nackdel, om du inte var svettig innan blir du det definitivt nu) 8. Var tillbaka på kontoret 50 minuter efter att du gick på lunch.  Hela konceptet med lunch-shopping bygger på lite mental förberedelse där man bestämt sig för vad det är som ska inhandlas – annars resulterar detta lätt i en lågkvalitativ present, och det är inte alls tanken, utan tanken är en snabbt inhandlad present med baktanke. Måste säga att jag blivit rätt bra på detta. Lite Lean-Production i presentinhandling, eller kanske mer JIT – just in time.

Sen ringde telefonen varmt hela eftermiddagen (vad hände!) så blev inte mycket gjort med CRM-projektet som var eftermiddagens egentliga To-Do, men telefonsamtalen hade ju sin funktion med!

Klockan 17 var det samling för Glögg-mingel med alla på Certex, ritande av årets julkort och komponerande av årets julrim. Av någon anledning blir jag alltid lekledare för detta – fråga mig inte varför. Sen bar det av på julbord till Waxholms Hotel.

Julgran på Waxholms Hotel

Untitled

Silltallrik – inte så färgglad, men julsillen var riktigt fin med nejlikor, apelsinskal och alla klassiska julsmaker.

Untitled

Laxtallriken såg desto färggrannare ut och var nog den bästa biten!
Sen glömde jag visst bort att fota varmrätterna – men alla vet ju ändå hur köttbullar och julskinka ser ut – årets första med riktigt, riktigt grovkorning senap. Mums på det med.

Untitled

Sen blev det efterrättsbordet som också var riktigt starkt, och en hel del saker utan nötter. Skumtomte, någon lingonfluff-i-choklad-bit, glöggkarmell, inlagt päron,  marsipan, chokladfudge, saffranspannkaka (men den blev kvar för var mest hela bitar mandel i den) med grädde och hjortronsylt(!), knäck, lingonmarmelad och en polkagris. Gottegrisen var helt klart nöjd!

Men mest nöjd var jag faktiskt över att jag lyckades äta lagom mycket utan att bli helt sjukt mätt. Har en tendens att liksom inte sluta i tid och det förstör liksom hela myskänslan när man blir sådär äckligt mätt. Nu satsade jag på sill och lax och höll igen på varmrätten, öl och ratade allt bröd och så klart all kokt potatis (vem väljer kokt potatis när det finns så sjukt mycket annat gott, det kommer alltid övergå mitt förstånd!) – det var ett mycket klokt val!

Nu är jag hemma igen och dags att krypa till kojs.

 

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.