Kan man börja träna Ju-jutsu som vuxen? – Jajamensan

19 juni, 2018

Det där med att man inte kan börja träna nya sporter som vuxen – glöm det va! Klart som sjutton man kan!

Kan man börja träna Ju-jutsu som vuxen?

Ja det är klart man kan! Jag började när var 29! Det gick utmärkt! Nu har jag efter fredagens bravader även gult bälte i Ju-jutsu Kai.

För dig som funderar på Ju-jutsu kan vi ju reda ut att det finns lite olika varianter av Ju-jutsu. Olika stavningar av Ju-jutsu, eller Jiu-jitsu finns det också. Den formen som jag började träna är den klassiska Ju-jutsu Kai – Enligt Svenska Ju-jutsu förbundet innehåller stilen Ju-jutsu Kai ett stort antal väl utvalda tekniker som ska fungera som självförsvar när så krävs. Stilen innehåller även en del gamla tekniker för att bevara den ursprungliga Ju-jutsutraditionen. Ju-jutsu Kai kan tränas för att öka sin personliga säkerhet (självförsvar) eller för motion. Det går även att tävla i Ju-jutsu.

Åtminstone inom Thaiboxning och MMA världen förknippas Ju-jutsu med Brasiliansk Jiu jitsu, eller BJJ. Det är alltså brottning. Är du bra på BJJ har du en bra start i markkamper inom MMA till exempel. Inom Ju-jutsu Kai är det också brottning, men bara som en del – kallad ne-waza. Mycket inom Ju-jutsu Kai är stående. Hur man lättast försvarar sig, med rätt grepp och rörelser utan att kötta styrka.

På min klubb tränar allt från små fjortonåringar till stora män kring 50-årsstrecket. Det är inte för sent. Ju-jutsu blir lite vad du gör det till. Jobbigt värre, eller mindre ansträngande, beroende på din initiala fysik och nivån du börjar på.

Kan man börja träna Ju-jutsu som vuxen? - Jajamensan

Men är inte alla redan jätteduktiga?

Nej då, det finns fler vuxna som vill börja träna. Du kommer inte vara ensam. Sök dig till en nybörjargrupp och inom kampsport struntar vi i det där med ålder. Du kan lika gärna finna dig inne i en diskussion med en trebarnsmamma som med en niondeklassare. Sport förenar – över gränserna. Det häftiga är också att jag halva terminen fått instruktioner av en riktigt duktig tjej – som går i högstadiet. Här handlar det om bälten, inte om ålder.

 

Vilka bälten finns det?

När du börjar träna är det oftast okej att komma till träningarna i vanliga träningskläder – typ träningstights och T-shirt. När du bestämt dig för att du gillar det är det dags att köpa en Gi – alltså en Ju-jutsu dräkt. Tänk dig en karatedräkt, fast med lite tjockare krage. (För dig som vet hur en Judo-dräkt ser ut är Ju-jutsudräkten ett mellanting mellan den och Karate.) Kör du sport-ju-jutsu har du en Gi av det tjockare slaget. Sport Ju-jutsu är tävlingsformen av Ju-jutsu Kai och tränas i vår klubb bara av de med oranged bälte och uppåt.

När du köper en Gi får du ett vitt bälte 6:e Kyu – det är alltså nybörjare. Efter en termin om du lyckats lära dig alla tekniker kan du gradera dig till 5:e Kyu  – Gult bälte. Sen följer det i sjunkande riktning orange, grönt, blått, brunt, svart och sedan dan-graderingar inom svart.  Barn har Mon-bälten som är lite snällare, och anpassade efter barn och ungdomars förmåga. Mon-bälten känner du igen då de endast har färg på mitten och är vita runt omkring, ungefär som en polkagris.

Gradering till gult

Jepp i fredags var det dags och jag genomförde min första Ju-jutsu gradering. Från vitt till gult. Och det gick vägen! Det är många tekniker som ska gås igenom – grundtekniker, stående tekniker, kombinationer och randori som är försvar mot attacker som man inte vet om innan vilka de är.

Kan man börja träna Ju-jutsu som vuxen? - Jajamensan

Graderingen tog lång tid då vi var många som skulle graderas till många olika bältesfärger -gult, organe, grönt och blått. Hela gänget gick därifrån med nya färger!

Ju-jutsu Gradering

Ju-jutsu gradering på Strängnäs Ju-justu (Foto Cred: sjjf.se)

17

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply pilla 20 juni, 2018 at 07:21

  Eller hur, aldrig försent att börja med något nytt även om det tar emot mer med åldern. Grattis till gul bälte.

  • Reply Julia 21 juni, 2018 at 00:08

   Nej precis! Bara att köra på! Tack :) Det känns bra!

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.