Backträning – 30 minuter psyke

6 november, 2019

Vi kör backträning på lördag! Så avslutades mitt och Camillas telefonsamtal under fredagseftermiddagen. Backträning, en grej som alltid verkar som en bra idé tills man står där på toppen av backen efter första rushen. 9 gånger till. Är det ens möjligt?

Backträning för rumpa och pannben

Backträning är sjukt bra träning. Men det är också fruktansvärt jobbig träning som är minst lika mycket psyke och pannben som flås och rumpa.

Vi hade bestämt oss för 10 gånger upp och ned för backen. Tio gånger låter liksom lite, hur jobbigt kan det bli. När det gäller just backträning ter det sig alltid lätt, men är aldrig det. Efter tredje varvet upp och ned är det vilja. De två sista är ren viljestyrka.

Träna med en kompis

Jag gillar ju att träna själv, men backträning är faktiskt en bra idé att köra med en vän. Just eftersom det är så mycket psyke är det lätt att vika ner sig själv. Börja gå eller ge upp halvvägs igenom intervallerna. Men med en kompis, antingen att jaga uppför backarna eller peppa några intervaller till så blir det mer görbart. Dessutom är det ju en bonus att någon annan är lika trött som en själv!

20191026_150414

Intervaller för bättre flås och uthållighet

Efter att ha kört en hel del intervaller inför maran i Augusti kan det bara konstateras att det gör susen. Backträning är innerligt jobbigt och enligt mig verkligen inte det roligaste man kan göra, men om vanliga intervaller gör susen lär backträning vara snäppet ännu bättre.

Pulsen sticker genom taket och du önskar att backen var kortare upp och längre ner. Så att du hinner pusta ut medans trötta ben vinglar ner för backen för ännu ett varv upp igen. Tyvärr fungerar inte backar så, de är lika långa upp som ned så du får välja vad som är värst långt upp och långt ner, eller kort upp och kort ner. Eller lagom åt båda hållen, vi bor ju ändå i Sverige!

Att träna backträning, eller intervaller är bra även för oss långdistanslöpare. Att trycka pulsen i taket gör att träning på en mindre ansträngande nivå känns lättare. Det är också dessa högintensiva pass som tar utvecklingen framåt, som förbättrar konditionen och kapar sluttider.

Hösten är perfekt för jobbiga intervaller! Speciellt om du som jag ogillar känslan av att vara nära kokpunkten när du tränar. Jag presterar så mycket bättre när temperaturen ute är lägre, så trotsa gråa moln och regnrusk och ut i närmaste backe!

6

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.