Att tänka på miljön och alla kan vi göra något

3 januari, 2016

Jag försöker att tänka på miljön, göra val som är bra för miljön, för mig och för kommande generationer. Att tänka på miljön är dock inte tillräckligt, vi måste alla försöka göra saker för att bidra till att världen blir en bättre plats på sikt. Alla kan göra något, oavsett titel, lön, jobb, ålder eller ursprung – Alla kan göra något!

Varför börjar jag prata om det här då? Jo, i sommras lyssnade jag och Daniel på Johan Rockströms sommarprat i P1.  Och det berörde mig verkligen och sen dess har jag funderat på hur det faktiskt gick med alla klimatavtalen i Paris. Jag tycker det är svårt att veta från nyheter etc, för man kan alltid vända och vrida på saker och få det att låta bra eller dåligt – precis som statistik. Men om det kommer från en riktigt klimatforskare så är jag mycket mer benägen att tro på det som sägs.

Sådan tur var, var Johan Rockström nu med i Vinter i P1 och pratade just om Klimatavtalet i Paris. Snälla hitta den där timmen för att lyssna på det här avsnittet. Det är så viktigt och i alla fall jag gjorde några klokare val i mataffären idag.

Jag vill att det här ska finnas kvar om 50, 100 och ännu fler år  – till de som bor på jorden då!

Att vilja behålla vår jord

Det positiva i det här vinteravsnittet med Johan Rockström var att det faktiskt har tagits vettiga beslut i Paris. Att politikerna har kommit fram till att vi ska göra allt som står i vår makt för att inte komma över 2 grader Celsius strecket i uppvärmning, och att allra helst ska vi hinna stoppa uppvärmningen innan vi når 1,5 grads uppvärmning. Men det här kommer kräva stora förändringar!

Johan avslutar sitt program med att säga att Sommarpratet startade en diskussion och väckte folk till liv, det började pratas, delas och ifrågasättas kring vad vi gjorde i Sverige, kommunen och på diverse nivåer. Nu har politikerna sagt  att Sverige ska bli en av världen första fossilfria nationer! Men det kommer inte att hända av sig självt. Vi kommer alla behöva blandas in i det. Att tänka på miljön – är något vi alla måste göra. Våra koldioxidutsläpp ska ner från 10 ton per person och år till 1 ton för att vi ska kunna uppnå klimatmålen. Vi måste börja förändras.

Idag köpte jag ekologisk köttfärs. Jag köpte ekologiskt och fairtrade märkt kaffe, för att det är en  av de produkter som påverka miljön mest. Jag köpte ekologiska bananer (vilket jag i och för sig alltid gör när det finns!). Det är alltid något. Jag försöker att gå eller cykla när det går, och inte åka onödigt mycket bil korta distanser. Inte köpa massa prylar för köpandets skull. Vi måste börja låna, dela och använda tjänster mycket mer än vi gör idag. Jag måste börja äta mindre kött.

Vi kommer inte att göra det här över en natt, men om vi alla gör små förändringar, kontinuerligt. Så kommer det hjälpa. Nu finns det så mycket mer ekologiska bananer än förut, för att handeln var tvungen att ändras efter efterfrågan. Vi konsumenter gör skillnad! Gör det du också!

En tjej som verkligen försöker tänka på det här ofta är Sarah som jag träffade på ett bloggevent för någon månad sedan – kika in på hennes blogg Ecologista om ni vill ha mer inspiration för ett miljövänligt tänk!

Nu ska jag äta en miljövänlig rabarberpaj (mormors hemmaplockade rabarber!) och njuta av sista lediga dagen. Imorgon kör vi igång med jobb och tre nyttiga månader! Nu kör vi!

Nu kör vi!

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.