Är pinjenöt en nöt? Kan jag äta pinjenötter?

28 september, 2017

Är pinjenöt en nöt? Kan jag äta pinjenötter? Det tog bara 29 år att lista ut.

Jag är ju nötallergiker. Jordnötter är inte en nöt. Kokos är inte en nöt. Jordnötter är det värsta jag kan stoppa i mig. Kokos älskar jag. Pinjenötter är inte heller en nöt. Jag har länge trott att det varit en nöt. Men inte senaste åren. Men efter att man vet vad som händer när man käkar nötter – nämligen det kliar som att man fått myggbett i hela munnen. Beroende på mängden också grymt ont i magen, kräkningar, andningssvårigheter och att kliandet flyttar över sig till handflator och hårbotten (även känt som anafylaktisk chock) så är man inte jättepeppad på att pröva ”nya nötter”.

Men efter att ha väntat i sådär 29 år, och konstaterat att det mest troligt är lugnt att käka pinjenötter. Eller pinjefrön som de egentligen borde kallas (och kallas enligt wikipedia) så tyckte jag det var dags att testa.

Är pinjenöt en nöt? Kan jag äta pinjenötter? Det tog bara 29 år att lista ut.

Är pinjenöt en nöt? Kan jag äta pinjenötter?

Jag började därför med att käka tre stycken rakt upp och ned och känna efter. Är det en nöt dröjer det inte många sekunder innan jag känner av det. Men efter att ha väntat några minuter verkade det lugnt. Käkade sedan några till och inte heller då kände jag något.

Så jag gjorde salladen som skulle ha pinjenötter i sig!

Är pinjenöt en nöt? Kan jag äta pinjenötter? Det tog bara 29 år att lista ut.

Parmesanost, ruccola, brytbönor, basilika, krutonger och pinjenötter. Inte direkt världens mest mättande sallad. Men god, med olivolja och balsamico dressing. Och vet ni. Det verkar fortfarande ha gått riktigt bra med pinjenötterna. Ändå så skönt att troligen kunna skriva bort en sak jag inte kan äta från ”do-not-touch” listan!

Ska man vara noggrann så kan jag då med andra ord egentligen äta pesto. Eftersom den ska göras på pinjenötter. Men så länge jag inte vet vad som är i den kommer jag inte äta pesto. För pinjenötter är rätt dyrt sägs det, och andra nötter som cashew och jordnöt är billigare varför man istället petar i det i peston. De däremot vill jag inte få för mig att käka.

Ni som inte är allergiska, var glada för det. Det är alltid ett moment till att fundera på när man ska äta något (eller gå någonstans). Då vill jag ändå påpeka att jag har det väldigt lindrigt i jämförelse med många andra. Ändå är det många personer som sagt att jag ”är allergisk mot allt”. Nästa gång du beställer en ny spännande rätt på restaurangen utan att riktigt veta vad det är. Tänk på oss allergiker – det hade vi aldrig kunna gjort. Sätt ett leende på läpparna och njut av att ha den friheten! Man ska vara tacksam över de saker man har! Som att man kan äta pinjenötter till exempel!

106

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.